21.2 C
București
joi, 1 iunie 2023

Abia revenit din Japonia și Singapore, ministrul Aurescu merge în Lituania

Publicat pe



Abia revenit din Japonia și Singapore, unde l-a însoțit pe președintele Iohannis, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a plecat în Lituania, deși el era așteptat în Parlamentul României.

Ministrul Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 13 -14 martie 2023, o vizită oficială la Vilnius, la invitația ministrului de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. Vizita a fost anunțată printr-un comunicat transmis de Ministerul român de Externe, la data de 13 martie. Ministrul Aurescu abia revenise în România din vizita în Japonia și Singapore, unde l-a însoțit pe președintele Iohannis. Din cauza acestei agende încărcate, ministrul Aurescu nu poate fi prezent, luni, în plenul Parlamentului României, unde fusese invitat la dezbaterea „Ora Guvernului”.

Pe timpul vizitei în Lituania, ministrul român va discuta cu omologul său lituanian și cu președinta Parlamentului, Viktorija Čmilytė-Nielsen. Se vor analiza situația din Ucraina și din Republica Moldova, precum și pregătirile pentru viitorul Summit NATO ce va fi găzduit de Lituania, în iulie 2023. „În ceea ce privește agenda europeană, vor fi abordate, cu prioritate, teme precum aderarea României la Spațiul Schengen și extinderea Uniunii Europene, subiecte de interes deosebit atât pentru România, cât și pentru Republica Lituania, ambele țări fiind puternice susținătoare ale continuării integrării europene, inclusiv cu lărgirea spațiului Schengen, respectiv ale procesului de extindere a UE”, a precizat Ministerul de Externe al României.

„Cei doi miniștri vor discuta și despre sprijinul multidimensional acordat de cele două țări Ucrainei și despre viitorul proces de reconstrucție al acestei țări. Totodată, consultările vor viza impactul războiului asupra altor state din regiune, cu accent pe situația de securitate din Republica Moldova și măsurile comune de contracarare a acțiunilor destabilizatoare promovate de Rusia și de consolidare a rezilientei și securității Republicii Moldova”, subliniază partea română.

În Parlamentul României, ministrul Aurescu fusese invitat de grupul parlamentar AUR. Potrivit reprezentanților acestui partid, discuția trebuia să aibă următoarele teme: „Eşecul aderării României la spaţiul Schengen şi măsurile avute în vedere pentru îndreptarea acestui obiectiv ratat; Informare privitoare la lucrările efectuate de autorităţile ucrainene la Canalul Bîstroe fără aprobarea părţii române, lucrări ce pot genera posibile prejudicii economice şi de mediu cauzate României şi cum vor fi recuperate aceste prejudicii; Ce măsuri a întreprins Ministerul Afacerilor Externe la nivel diplomatic şi juridic în speţa Canalul Bîstroe în vederea stopării acestui dezastru de mediu cu repercusiuni economice grave la adresa României”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!





Sursa: romanialibera.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri