1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Acatistul Sfinților Împărați Constantin și Elena. Rugăciunea care se citește la sărbătoarea de duminică, 21 mai 2023

Publicat pe


Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt prăznuiți pe 21 mai 2023. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox. Iată cine sunt cei doi sfinți pe care îi sărbătorim în această duminică.

Cine au fost Sf. Constantin și Elena

Sfânta Elena, al cărui nume a fost Flavia Iulia Helena, a fost mama împăratului Constantin cel Mare. Ea a venit pe lume în Drepanum, oraș al cărui nume a fost schimbat ulterior, de Sf. Constantin, în Helenopolis, în memoria celei care i-a dat viața.

Se spune că Helena avea un statut social umil, fiind servitoare într-un han sau tavernă. De la originea modestă, ea a ajuns la rangul de augusta – oferit chiar de fiul său, Sfântul Constantin. Unii autori antici susțin că mama împăratului Constantin a fost concubina lui Constanțiu, pe când alții o numesc soție.

O legendă ulterioară, foarte puțin credibilă, pretinde că Sfânta Elena a fost fiica regelui britan Coel, care a căsătorit-o cu Constantiu Chior pentru a evita escaladarea războaielor dintre britani și Roma. Ea ar fi fost prezentată ca o regină deoarece nu avea frați care să moștenească tronul Britaniei.

Citește și: Sfinții Constantin și Elena 2022: Tradiții, obiceiuri și superstiții pe 21 mai. Ce nu e bine să faci la sărbătoarea de azi

Credința spune, însă, că pentru calitățile ei, la vârsta de 20 de ani, Elena a fost luată în căsătorie de către tribunul Constantiu Chior, trecând peste cutuma de a-și lua soție dintre fetele sărace. La un an dupa nuntă, în 272, se naște Constantin, viitorul împărat.

Mai târziu, Constantiu Chior este silit sa o repudieze pe Elena, pentru a se căsători cu fiica vitregă a lui Maximian, Teodora, femeie cu un statut social pe măsura lui.

Părăsită, Elena a continuat să trăiască departe de lume, în tristețe și singurătate. Principala sa preocupare a fost educația fiului său, căruia i-a sădit în inimă dragostea pentru virtute.

Se spune că Sfânta Elena se ruga nopți întregi ca fiul său să nu fie corupt de slava deșartă și de mândrie.

Ce fapte a făcut Sf. Împărat Constantin

Cea mai mare realizare a împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care creștinismul ajunge să fie recunoscut de stat.

După acesta, Sf. Împărat Constantin a scutit Biserica de impozite și i-a acordat dreptul de a primi donații. De asemenea, el a înlăturat din legile penale pedepsele contrare spiritului creștinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, arderea cu fierul roșu.

Împăratul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde învățătura lui Arie a fost condamnată și s-a adoptat formula că Fiul lui Dumnezeu este de o ființă cu Tatăl și deci, din veci cu El.

La sinod au fost alcătuite și primele 7 articole ale Simbolului de credință (Crezul), a fost fixată dată Paștilor (prima duminică după lună plină, după echinocțiul de primăvară) și s-au dat 20 de…Sursa: a1.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri