25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Acord în coaliţie pe legea offshore pentru exploatarea gazului din Marea Neagră / Marcel Ciolacu: Statul va primi 60% din redevențe, iar companiile private 30%

Publicat pe


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că s-a ajuns la un acord în Coaliție pentru legea offshore, care ar permite începerea extragerii gazului din Marea Neagră.

Dezbateri pe Legea OffshoreFoto: Hotnews

„Am convenit în Coaliție să rezolvăm situația Legii offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră. Cu toții suntem de acord în privința împărţirii veniturilor din această exploatare că cea mai mare parte să revină statului român şi o parte mai mică către companiile private. Mai exact, vorbim de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme. După 4 ani de amânări și ezitări, mă bucur că am ajuns la o concluzie din care românii vor avea, la final, de câștigat. Știm că există companii interesate care ar putea demara rapid exploatarea, o șansă cu atât mai importantă în contextul în care România dorește să reducă dependența de gazele rusești. Cei de la ANRM susțin că în partea românească a Mării Negre există zăcăminte de gaze estimate la 200 de miliarde de metri cubi, în condițiile în care consumul național este de aproximativ 11 miliarde de metri cubi”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Economedia.

Legea offshore este blocată de mai bine de patru ani în Parlament și există diferite proeiecte în acest sens. Atât PSD cât și PNL au variante diferite de inițiative legislative care se află în diferite stadii de dezbatere în Parlament.

Proiectul anunțat de președintele PSD, Marcel Ciolacu este unul nou, discutat de mai mult luni în interiorul Coaliției și care urmează să fie făcut public săptămâna viitoare.

Actul normativ de modificare a Legii offshore ar debloca investițiile pentru extracția gazelor din Marea Neagră.Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri