27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Acordul pentru încheierea războiului. Care ar fi termenii pe care îi negoiază Rusia și Ucraina

Publicat peUcraina doreşte un mecanism precis care să-i garanteze securitatea în viitor, a declarat negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care participă la negocierile de pace cu Rusia, într-un interviu acordat publicaţiei poloneze WP Wiadomosci.

”O încetare a focului şi retragerea trupelor (ruse) sunt elemente cheie ale unui acord de pace. Nu există altă cale. Totuşi, negocierile sunt un proces cuprinzător, care nu implică doar Rusia şi Ucraina. Partenerii noştri, inclusiv Polonia, de asemenea participă indirect, pentru că, în final, nu va trebui doar să semnăm un tratat, dorim să dezvoltăm un mecanism concret care să ne garanteze securitatea în viitor”, a explicat Podoliak, care este şi consilier în administraţia prezidenţială a lui Volodimir Zelenski.

”Deocamdată, atât delegaţia rusă cât şi cea ucraineană se menţin pe poziţii. Reconcilierea diferenţelor ar putea dura de la câteva zile până la o săptămână şi jumătate. În acest timp, ar trebui să avansăm către încheierea unui acord de pace”, estimează negociatorul ucrainean.

Ceea ce urmăreşte Ucraina, a precizat el, este să se asigure că un acord va cuprinde un plan detaliat şi calibrat din punct de vedere legal pentru retragerea trupelor ruse şi că acest acord este sprijinit de partenerii internaţionali ai Ucrainei. potrivit Agerpres.

”Exact statele străine sunt cele care ar urma să garanteze implementarea prevederilor (acordului) şi securitatea Ucrainei în viitor. Aceasta este o formulă inovativă al cărei autor este preşedintele Volodimir Zelenski, ce ar putea deveni o bază pentru stabilirea unui sistem de securitate absolut nou în Europa”, a mai detaliat Mihailo Podoliak.

Ucraina nu va accepta compromisuri în detrimentul intereselor sale, ”putem discuta orice chestiune, dar nu vom accepta niciun ultimatum”, a indicat negociatorul ucrainean. Un acord, mai spune el, va trebui ”să ţină cont, în primul rând, de interesele Ucrainei, care a suferit distrugeri enorme provocate de Federaţia Rusă”.

Oficialul ucrainean a mai menţionat că în prezent se caută o ”formulă legală” cu privire la statutul regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Cotidianul britanic Financial Times, care a citat surse implicate în negocieri, a scris că negociatorii celor două părţi au discutat luni un proiect de acord în 15 puncte, care prevede că Ucraina ar renunţa la intrarea în NATO şi la amplasarea de baze militare străine pe teritoriul ei dacă primeşte garanţii de securitate din partea unor ţări precum SUA, Turcia sau Marea Britanie.

Kremlinul a calificat informațiile drept în general „incorecte”, în timp ce partea ucraineană a transmis că proiectul prezentat reflectă doar cererile ruse şi „nimic mai mult”.

Condiţiile Rusiei sunt ”extrem de clare, au fost enunţate şi aduse complet în atenţia negociatorilor ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând însă drept ”incorecte” informaţiile publicate miercuri de Financial Times despre un plan de pace în 15 puncte.

Acest plan ”cuprinde o mare cantitate de compilaţii şi informaţii care erau deja în sfera publică asupra temelor aflate pe agenda negocierilor” cu Ucraina, a indicat Peskov. ”Însă totul este compilat incorect şi de fapt este incorect. Sunt elemente corecte, dar, în general, nu este sigur”, a mai spus el despre planul publicat de Financial Times.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a scris pe Twitter că proiectul de acord la care face referire Financial Times reflectă doar cererile ruse şi ”nimic mai mult”.

”Partea ucraineană are propriile poziţii. Singurul lucru pe care-l confirmăm în aceste momente este (dialogul despre) o încetare a focului, retragerea trupelor ruse şi garanţiile de securitate care să fie oferite de o serie de ţări”, a precizat el.

Negocierile ruso-ucrainene au continuat să se desfăşoare online joi, la trei săptămâni de la lansarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit lui Podoliak, aceste tratative ar putea include şi o ”întâlnire specială” între preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Kievul insistă asupra unei asemenea întâlniri, dar Moscova a transmis că ea ar putea avea loc numai pentru încheierea efectivă a unui acord.

Pentru a face pace cu Ucraina, Vladimir Putin a cerut în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri