16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

Acromegalia, tulburarea hormonală rară. Ce SIMPTOME au pacienții

Publicat peCând ai prea mult hormon de creștere, oasele tale cresc în dimensiune. În copilărie, acest lucru duce la creșterea înălțimii și se numește gigantism. Dar la vârsta adultă, o schimbare a înălțimii nu are loc. În schimb, creșterea dimensiunii oaselor este limitată la oasele mâinilor, picioarelor și feței și se numește acromegalie.

Deoarece acromegalia este neobișnuită și modificările fizice apar lent de-a lungul multor ani, recunoașterea afecțiunii durează uneori mult timp. Netratate, nivelurile ridicate ale hormonului de creștere pot afecta alte părți ale corpului, pe lângă oasele tale. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate – uneori chiar punând viața în pericol. Dar tratamentul vă poate reduce riscul de complicații și vă poate îmbunătăți semnificativ simptomele.

Simptome

Un semn comun al acromegaliei este mărirea mâinilor și picioarelor. De exemplu, este posibil să observați că nu puteți pune inele care se potriveau înainte și că mărimea pantofilor dvs. a crescut progresiv. Acromegalia poate provoca, de asemenea, modificări treptate ale formei feței, cum ar fi maxilarul inferior proeminent și osul sprâncenelor, un nas mărit, buzele îngroșate și o distanță mai mare între dinți. Deoarece acromegalia tinde să progreseze lent, semnele timpurii pot să nu fie evidente de ani de zile. Uneori, oamenii observă schimbările fizice doar comparând fotografiile vechi cu altele mai noi. 

Citește continuarea pe realitateamedicala.netSursa: www.realitatea.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri