25.3 C
București
marți, 30 mai 2023

Acționarii Euroins contestă în instanță decizia ASF de retragere a licenței de funcționare și solicită 500 de milioane de euro daune

Publicat pe


Acționarii companiei cu capital majoritar bulgăresc Euroins au anunțat luni într-o conferință de presă la București că vor contestă în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a licenței de funcționare pentru compania de asigurări.

Assen Hristov, președintele Eurohold – grupul bulgar care deține Euroins, a mai anunțat că acționarii vor solicita 500 de milioane de euro daune din partea autorităților române, care au constatat că Euroins nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate.

Hristov a mai anunțat că va depune și o plângere penală împotriva conducerii ASF dacă instituția nu își anulează decizia de retragere a licenței.

„Vom depune în atenția board ASF o solicitare de revocare a acestei decizii. Conform legii, asta nu se poate întâmpla dacă va decide astfel boardul, însă se poate întâmpla în situația în care ASF va solicita de la instanță să anuleze decizia ca urmare a faptului că s-a produs o greșeală. Cauza principală ar fi fost faptul ca noi le prezentăm informații care, la momentul prezentării raportului, au fost ascunse de board. Exista 2 posibilități: ASF să susțină propria hotărâre, să-și mențină propria decizie prin care să demonstreze o incompetență și să se ajungă la aceste daune pentru contribuabilii români în valoare de 1 miliard de euro. Cea de-a doua opțiune ar fi miercuri să fie convocat Consiliul Autorității să recunoască că existe motive de a recunoaște că s-a produs o greșeală și Consiliul să solicite instanței să anuleze solicitarea și să fie anulată cererea de solicitare a insolvenței, să calmăm întreaga piața”, a precizat Assen Hristov, președintele Eurohold

Acesta spune că nu ei au condus la aceasta criză financiară, „ci motivul este tocmai decizia ASF care a fost luată ca urmare a unui raport fals sau cu fapte distorsionate și nu în ultimul rând susținute și de atacuri mediate extrem de mari, mai ales din partea ziarului Libertatea”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras vinerea trecută autorizația societății de asigurări Euroins. Inițial, falimentul a fost anunțat pe surse.

ASF susține că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30 septembrie 2022.

„Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, arată ASF.

Autoritatea transmite că decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. „În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, arată instituția.Sursa: economedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri