12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024

Specificul transportului mărfurilor agabaritice

Publicat pe

Încărcătură agabaritică se numește marfa, care depășește parametrii admiși pentru transport. Astfel, încărcătura agabaritică include mărfuri de gabarite mari (lățimea – peste 2,55 metri, înălțimea – 4 metri), de lungime mare (lungime – peste 20 de metri), încărcătură grea (greutatea – peste 44 tone). De exemplu, cum ar fi mașini agricole, nave maritime, echipament industrial, elemente ale structurilor clădirii, produse din beton armat, piese de aeronave și etc.

Marfa agabaritică are o serie de caracteristici, care influențează asupra întregii scheme de transport – de la planificarea rutei până la selectarea transportului.

Permisiune speciala

Marfa agabaritică poate fi transportată cu autovehicule sau cu transport aerian, pe calea ferată sau pe mare. Fiecare tip de transport are propriile sale nuanțe. De exemplu, dacă livrarea se face cu autovehicule, este necesar un permis special: acesta permite circulația vehiculului cu încărcătură agabaritică pe drumurile publice. Acest lucru este legat de faptul, că mărfurile transportate pun în pericol utilizatorii drumurilor.

Alegerea transportului

Dintre toate modurile de transport cele mai populare sunt camioanele, acestea  sunt apreciate pentru eficiență și tarife accesibile. Avantajul livrării auto este , că mărfurile sunt transportate „din ușă în ușă”.  Și  înseamnă, costurile pot fi minimizate prin evitarea supraîncărcării. Aici este foarte important de calculat corect sarcina pe osie: dacă se face vreo greșeală în calcule, vehiculul poate să se răstoarne în timpul manevrei.

Dacă este o încărcătură grea, care trebuie livrată la o distanță lungă, se utilizează transportul feroviar (în limitele  ale unui continent) și navele maritime (între continente). Avantajul lor este o capacitate de încărcare impresionantă. Astfel, un vagon poate transporta până la 50 de tone de mărfuri, iar un container maritim – până la 27 de tone. Vă rugăm să rețineți, că un tren constă din  zeci de vagoane, iar pe o navă pot fi încărcate mii de containere.

Transportul aerian este foarte scump, în majoritatea cazurilor nu este fezabil din punct de vedere economic. Dar nu există alt transport deopotrivă, atunci când trebuie să livrați mărfurile cât mai repede posibil.

Planificarea rutei

La planificarea rutei pentru livrarea mărfurilor agabaritice nu există mărunțișuri, totul este important – de la profilul drumului și calitatea pânzei până la prezența liniilor electrice și a podurilor. De exemplu, dacă camionul transportă elemente de construcție cu o înălțime mai mare de 4 metri, din ruta acestuia să exclud secțiunile drumurilor cu poduri și linii electrice, treceri de cale ferată prin sectorul electrificat. La transportarea încărcăturii cu greutate mare, ruta nu trebuie să treacă pe drumuri stricate, peste poduri și treceri supraterane, care nu sunt proiectate pentru greutate mare. În plus, există restricții la conducerea vehiculului – în special pentru transportul rutier. Neapărat trebuie să respectați limita recomandată de viteză, iar circulația cu încărcătură agabaritică în timpul de ninsoare, ceață sau amurg este complet interzisă.

Mai multe stiri

Ultimele Stiri