14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Adevărul despre dușul rece. Ce se întâmplă dacă ne spălăm cu apă rece

Publicat pe


Adevărul despre dușul rece. Ce se întâmplă în organism dacă te speli cu apă rece

Motivul pentru care o explozie de apă rece ar putea împiedica oamenii să se îmbolnăvească nu este clar, dar cercetările de până acum sugerează că există o legătură cu ceea ce numim „creșterea” imunității, potrivit Robbreport.

Multe studii au demonstrat că scufundarea în apă rece sau dușurile reci, făcute în mod constant, ar putea ajuta la combaterea inflamației, la gestionarea durerii și la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, apa rece poate face mici reparații în interiorul celulelor și chiar ar putea îmbunătăți bunăstarea mentală. Iată multitudinea de beneficii pentru sănătate, atunci când facem duș rece, timp de mai multe săptămâni sau chiar luni.

Dușul cu apă rece ne crește imunitatea

Un studiu amplu din Olanda a constatat că persoanele care au făcut un duș rece timp de o lună au avut mai puține șanse, decât cele care au făcut un duș cald, să se îmbolnăvească. Un grup de peste 3.000 de persoane a fost împărțit în patru subgrupuri și li s-a cerut să facă zilnic un duș cald.

Dar unui subgrup i s-a cerut să-l termine cu 30 de secunde de apă rece, altuia cu 60 de secunde de apă rece, iar altuia cu 90 de secunde de apă rece. Participanții au fost rugați să urmeze acest protocol timp de o lună. La sfârșit s-a descoperit că grupurile care au folosit apa rece aveau cu 29% mai puține cazuri de boală auto-raportate.

Crește rezistența la stres

Dacă poți rezista la trei minute la un duș cu apă rece, poți face fașță oricăror factori de stres care apar mai târziu, în cursul zilei. Practic, ne construim o mentalitate mai bună, mai adaptabilă, forțându-ne să facem față unei situații stresante, arată un studiu realizat de experții spanioli în 2019. De asemenea, are loc o reacție chimică pentru a spori rezistența la stres.

„Pe măsură ce sistemul nervos se resetează după dușurile reci, sistemul de luptă sau fugi se calmează”, susține autorul studiului.

Reduce inflamația

Inflamația apare atunci când o parte a corpului are o reacție negativă la rănire sau la o infecție. Și când sistemul imunitar crește pentru a lupta împotriva acelei inflamații, creând mai multe celule decât ar putea avea nevoie. Aceste celule suplimentare pot provoca mai mult rău decât bine. Inflamația duce la o serie de probleme cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă. Cu dușurile reci, reduceți inflamația.

„Acele celule imunitare suplimentare, numite uneori „celule zombie”, sunt curățate în timpul ciclului de resetare”, explică John Paulvin.

Apa rece pare să activeze sistemul nervos simpatic, adică partea sistemului nervos care guvernează reacția de luptă sau fugă (o reacție fiziologică automată la un eveniment perceput ca fiind periculos, stresant sau înspăimântător). Când acest lucru este activat, cum ar fi în timpul…Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri