14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Adio, centrale de apartament! Vor fi înlocuite

Publicat pe


Deși costurile lor sunt încă destul de mari, experții susțin că efortul financiar merită. Analizând cifrele, experții din Canada au descoperit că pompele de căldură sunt o opțiune mai ieftină decât încălzirea pe gaz în majoritatea orașelor din țară, potrivit Nationalobserver.

Pompele de căldură sunt o opțiune mai ieftină decât încălzirea pe gaz

Un nou calculator interactiv online arată câți bani ar putea economisi gospodăriile din cele mai mari orașe din Canada prin trecerea locuințelor de la încălzirea pe gaz și aer condiționat la o pompă de căldură. Lansat de Canadian Climate Institute, calculatorul interactiv analizează cinci orașe din țară: Vancouver, Edmonton, Toronto, Montreal și Halifax.

Aproape jumătate din toate gospodăriile din Canada folosesc gazul natural ca principală sursă de încălzire, urmat de electricitate în proporție de 37%. Calculatorul este însoțit de un raport, conform căruia costul pe durata de viață a unei pompe de căldură standard, care utilizează un sistem de rezervă electric, este cu 13% mai mic decât un sistem de încălzire pe gaz.

„Am analizat cifrele și am descoperit că pompele de căldură sunt o opțiune mai ieftină decât încălzirea pe gaz pentru majoritatea canadienilor”, spune Sarah Miller, director de cercetare la Institutul canadian al climei.

„Pompele de căldură sunt o modalitate eficientă din punctul de vedere al costurilor, atât iarna cât și vara, reducând emisiile nocive”, se spune în raport.

Pompele de căldură pot atinge o eficiență între 200 și 540%

Pompele de căldură, care funcționează ca sisteme de încălzire iarna și ca aparate de aer condiționat vara, au început să devină tot mai apreciate. Sistemele de încălzire care utilizează combustibili fosili pot atinge o eficiență de până la 98%, în timp ce pompele de căldură pot fi eficiente între 200 și 540%, deoarece transferă căldură, în loc să o genereze. Deoarece folosesc mai puțină electricitate și nu funcționează cu combustibili fosili, reprezintă și o modalitate de a limita emisiile.

Calculatorul permite alegerea unuia dintre cele cinci orașe din Canada studiate, cu rezultate bazate pe o medie a tuturor celor cinci, în cazul în care o persoană locuiește în alt oraș. Apoi se alege tipul de clădire în care locuiește persoana interesată și anul aproximativ în care a fost construită. Rezultatele vor arăta diferențele de cost între un an cu facturi la energia electrică cu încălzirea pe gaz, față de o pompă de căldură standard. Opțiunile pompei de căldură includ prețul unității repartizat pe durata de viață estimată.

Costurile variază între orașe, în funcție de prețurile regionale la energie și de condițiile climatice: în zonele mai reci ale țării, pompele de căldură sunt nevoite să se bazeze mai mult pe surse de energie de rezervă. Raportul notează că Halifax și Montreal…Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri