-1.4 C
București
miercuri, 8 februarie 2023

Adolescent torturat cu lampa de sudură pentru că a îndrăznit să vândă droguri pe cont propriu

Publicat peVineri, 11 Noiembrie 2022, ora 07:55

950 citiri

Un tânăr din Franța care a făcut parte dintr-o bandă de traficanţi de droguri din Marsilia a torturat un copil cu o lampă de sudură până l-a băgat în comă.

Victima încercase să vândă și el să vândă cocaină fără să fie ”autorizat”. Magistrații franccezi au început procesul tânărului, iar verdictul este așteptat săptămâna viitoare.

La 13 august 2019, „Mathieu” (nume fictiv), un adolescent în vârstă de 16 ani, era adus la spital într-o stare semi-comatoasă. Corpul său era plin de urme de lovituri şi avea circa 40 de răni făcute cu ţigara aprinsă. Avea arsuri foarte grave pe abdomenul inferior şi pe partea superioară a coapselor, provocate de o lampă de sudură.

Mathieu, care locuia într-un centru de asistenţă socială pentru copii din Chartres, fugise la Marsilia, atras de propunerile tentante ale traficanţilor de droguri, mereu în căutare de forţă de muncă. Imediat ce a sosit în oraş, i s-a dat sarcina de a vinde cocaină în cartierul Micocouliers, însă a fost prins şi arestat de poliţie. În timp ce aştepta să fie dus înapoi la Chartres, un judecător pentru copii l-a plasat într-un cămin din Marsilia. A reuşit să fugă de acolo şi a recuperat drogurile, pe care le ascunsese la rădăcina unui copac din Micocouliers înainte de a fi arestat.

S-a gândit să încerce să le vândă pe cont propriu în cartierul Félix-Pyat, un alt punct de vânzare important pentru traficanţii din Marsilia. A fost văzut însă şi pârât de o iscoadă a reţelei care opera acolo.

Băiatul a fost sechestrat 24 de ore într-o cameră de la subsolul unei clădiri dezafectate. A fost lovit cu picioarele, cu pumnii şi cu o bară de fier, a fost legat de un scaun complet dezbrăcat şi forţat să inhaleze cocaină.

„Doi tipi mari mi-au ars organele genitale. Cred că au făcut-o cu o lampă de sudură. Eram legat la ochi, dar am simţit aerul şi un foc mare, urlam de durere”, a povestit el la poliţie imediat ce a putut fi audiat. Când s-a chircit din cauza durerii, loviturile unei bare de fier l-au făcut să se ridice. Mathieu a vrut apoi să se sinucidă încercând să se înece cu cârpa pe care torţionarii i-o băgaseră în gură în timp ce îl legau la ochii. Călăii săi voiau să ştie cine l-a trimis şi pentru cine lucrează. „M-au tratat mai rău decât pe un animal şi mi-au spus că o să mor”, a povestit tânărul.

În cele din urmă a fost salvat şi eliberat de nişte „copii” de vârsta lui, care lucrau şi ei pentru reţeaua din Félix-Pyat. L-au sfătuit să fugă. „Mi-au spus că cei mari voiau să mă omoare de teamă că voi ciripi”, a povestit Mathieu în faţa judecătorului de instrucţie.

Când i s-au arătat fotografii cu tinerii traficanţi din Félix-Pyat, el a identificat cinci tipi cu vârste cuprinse între 17 şi 26 de ani. Doar unul dintre ei a recunoscut că i-a dat „o scatoalcă, nişte lovituri de picior şi câţiva pumni”. Ceilalţi neagă, iar singurul inculpat în acest dosar şi-a luat joi locul în boxa acuzaţilor de la tribunalul pentru minori din Aix-en-Provence.

Este acuzat de răpire, sechestru, tortură, acte de violenţă. La data faptelor, avea 17 ani. Acum, are 20.

Ceilalţi patru inculpaţi, care erau majori, vor fi judecaţi ulterior.

Culmea este că mai mulţi oameni au fost martori pasivi la calvarul lui Mathieu, inclusiv doi muncitori care au dormit în clădirea dezafectată în timp ce victima era torturată. În cartierul respectiv domnesc însă frica şi omerta, legea tăcerii.

„Toată lumea ştie în Félix-Pyat că ei au fost. Toată lumea ştie în Félix-Pyat că sunt ei, toată lumea. Dar nimeni nu îndrăzneşte să o spună”, a declarat un localnic sub acoperirea anonimatului.

Procurorul din Marsilia avertizase în ianuarie anul trecut că traficanţii de droguri din oraş sunt „deosebit de violenţi” şi întind capcane copiilor din toată Franţa atrăgându-i cu mirajul banilor care „se fac uşor”, pentru ca apoi aceşti copii să se găsească în situaţii infernale.

Mărturia lui Mathieu în instanţă este aşteptată luni, iar verdictul ar putea fi dat deja săptămâna viitoare, miercuri.

Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri