3.8 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Agenția Internațională pentru Energie avertizează: Europa trebuie să se pregătească pentru o eventuală oprire a gazelor rusești în această iarnă

Publicat peȘeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a avertizat că Rusia ar putea înceta să furnizeze gaze Europei în această iarnă.

Fatih Birol spune că, din punctul său de vedere, o oprire totală a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia nu reprezintă cel mai probabil scenariu, dar că Europa trebuie să lucreze la planuri de urgență pentru orice eventualitate.

În ultimele săptămâni, mai multe țări europene au informat că au primit mult mai puțin gaz rusesc decât se așteptau.

Oficialii ruși neagă că reducerea cantităților livrate este intenționată și au dat vina pe probleme tehnice, reamintește BBC.

Înainte de declanșarea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană importa aproximativ 40% din gazele sale naturale din Rusia, dar această cifră a scăzut acum la aproximativ 20%.

Potrivit lui Birol, aceste reduceri ale livrărilor sunt unele „strategice”, pentru că îngreunează misiunea statelor europene de a-și umple depozitele de gaze și oferă Moscovei o poziție mai bună în relația cu Europa odată cu venirea iernii.

„Nu aș exclude ca Rusia să continue să găsească diferite probleme și să continue să găsească scuze pentru a reduce și mai mult livrările de gaze către Europa și poate chiar să le întrerupă complet”, a declarat Birol.

Fatih Birol adaugă că criza gazelor justifică acum măsuri de urgență pe termen scurt pentru reducerea cererii, cum ar fi creșterea utilizării centralelor pe cărbune și, dacă este posibil, prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare.

Potrivit acestuia, în cazul în care va exista o oprire completă a furnizării de gaze rusești, atunci ar putea fi necesare măsuri drastice.

„Nu exclud posibilitatea ca Europa să aibă nevoie de o raționalizare planificată și ordonată a gazului. Nu spun că acesta este scenariul de bază, dar luând în considerare ultimele luni, dacă nu câțiva ani, experiențele pe care le-am avut cu Rusia ca partener energetic, acesta este un scenariu pe care nu ne putem permite să-l excludem pentru moment”, a mai spus șeful Agenției Internaționale pentru Energie.

Livrările de gaze rusești în Europa, tot mai reduse

Săptămâna trecută, fluxul de gaze naturale prin Nord Stream 1, una dintre principalele conducte din Rusia către Europa, a fost de doar 40% din capacitate. Mulți experți pun la îndoială explicațiile Moscovei, cum că această situație a fost cauzată de „probleme tehnice”.

În întreaga Europă, continuă să fie raportate deficite în aprovizionarea cu gaze. Vineri, compania italiană de energie Eni a declarat că a primit doar jumătate din gazul pe care îl aștepta de la Gazprom, în timp ce Slovacia și Austria au raportat, de asemenea, scăderi ale livrărilor.

Franța a anunțat că nu a mai primit gaz rusesc via Germania din 15 iunie, în timp ce Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Țările de Jos nu mai primesc gaze naturale din Rusia după ce au refuzat cererea Moscovei de a plăti în ruble.

Luna trecută, țările europene au convenit să încerce să se protejeze de volatilitatea prețurilor gazelor prin umplerea depozitelor de gaze naturale. Statele membre UE s-au angajat să atingă cel puțin 80% din capacitatea de stocare până în noiembrie, cele mai recente date sugerând că, în acest moment, stocurile sunt la 55%.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri