23.2 C
București
marți, 5 iulie 2022

Alegeri prezidențiale Franța turul 1: Președintele Emmanuel Macron concurat de doi populiști – la dreapta Marine Le Pen, la stânga Jean-Luc Melenchon

Publicat pe


Președintele centrist – candidat al partidului Republica în Mișcare (LREM) are o misiune mult mai dificilă pentru realegere în 2022 decât la prima sa candidatură în 2017, confruntat în primul tur, din nou, cu Marine Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă) și Jean-Luc Melenchon (Uniunea Populară – UP, stânga populistă).

De data aceasta sondajele din ultima săptămână de campanie au arătat o medie a intențiilor de vot de 26,5% pentru Macron, 22,8% pentru Le Pen și 16,3%, relativ asemănătoare cu rezultatele primului tur din 2017, când cei trei candidați au obținut respectiv 24%, 21,3% și 19,6%.

Numai că de data aceasta, în timp ce Macron a început campania la începutul lui martie la 33% și a scăzut în continuu, ceilalți doi candidați au crescut în continuu, deși președintele în exercițiu a rămas pe primul loc în intențiile de vot în absolut toate sondajele.

Deși a beneficiat inițial de rolul său pe scena internațională la debutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, susținerea lui Macron a fost lovită de efectul de bumerang al creșterii prețurilor de care au beneficiat atât Le Pen cât și Melenchon, în calitatea lor autoproclamată de apărători ai poporului afectat în nivelul de trai.

Macron a menținut o linie de centru, combinând politicile predominant de dreapta în economie care au reușit reducerea șomajului la cel mai scăzut nivel din 2008, cu politici sociale predominant de stânga. El s-a arătat a fi un susținător al reformelor Uniunii Europene în sensul autonomizării sale, ceea ce presupune o întărire ale prerogativelor sale.

Atât Le Pen cât și Melenchon sunt adepți ai suveranismului de dreapta – repatrierea politicilor de imigrație, respectiv de stânga – politici economice dirijiste care pot contraveni celor ale UE și amândoi sunt susținători ai ieșirii din NATO, fiind acuzați de Macron de atitudini pro-Rusia. Partidul lui Le Pen încă mai restituie un împrumut de 9 milioane de euro făcut la o bancă din Rusia.

Calculul hârtiei indică un al doilea tur de scrutin între Macron și Le Pen, repetarea situației din 2017, deși nu este exclus un salt de ultim moment al scorului lui Melenchon, pe seama votanților care-i abandonează pe ceilalți cinci candidați ai stângii aflată în stadiu de descompunere în Franța.

Pe buletinul de vot figurează alți nouă candidați, toți creditați cu scoruri sub 10% în intențiile de vot: Eric Zemmour (Recucerire!, extrema dreaptă), Valerie Pecresse (Republicanii, centru dreapta), Yannick Jadot (Verzi), Fabien Roussel (Partidul Comunist), Nicolas Dupont-Aignan (Ridică-te Franța, dreapta suveranistă), Jean Lasalle (Rezistăm, dreapta populistă), Anne Hidalgo (Partidul Socialist), Philippe Poutou (Noul Partid Anticapitalist, extrema stângă), Nathalie Arthaud (Forța Muncitorească, extrema stângă).

Birourile de vot se deschid la 8 și se închid la 19 ora locală, atât în Franța, cât și în departamentele și regiunile de peste mări și la secțiile din străinătate. Pentru turul al doilea, programat pe 24 aprilie, se califică primii doi clasați în primul tur de scrutin.Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri