5.2 C
București
marți, 28 martie 2023

Alegeri prezidențiale în Muntenegru la trei zile după dizolvarea Parlamentului. Milo Djukanovic vrea un al treilea mandat

Publicat peLocuitorii Muntenegrului sunt aşteptaţi la urne duminică, pentru a alege noul preşedinte al ţării, în condiţiile în care actualul preşedinte Milo Djukanovic participă la cursa electorală alături de alţi şase contracandidaţi, printre care patru membri ai taberei pro-sârbe, informează dpa. 

Secţiile de votare din această ţară din Balcani, ţară membră NATO, cu circa 625.000 de locuitori, s-au deschis la orele locale 07:00 (06:00 GMT), iar primele rezultate sunt aşteptate în noaptea zilei de luni. 

Este aşteptat ca rezultatul final al acestor alegeri prezidenţiale să fie decis pe 2 aprilie, în confruntarea dintre primii doi plasaţi ai cursei din această duminică, notează Agerpres.

Djukanovic a deţinut funcţii-cheie în guvernul Muntenegrului în cea mai mare parte a ultimilor trei decenii. El a deţinut şase mandat de prim-ministru, începând din 1991. Câştigarea actualelor alegeri îi va aduce un al treilea mandat prezidenţial. 

Milo Djukanovic a reorientat ţara sa în mod ferm spre Occident, Muntenegru devenind în 2017 membru al NATO. Totodată, el a rupt tradiţionala loialitate a ţării sale faţă de Rusia.

De asemenea, președintele muntenegrean Milo Djukanovic a emis joi un decret de dizolvare a parlamentului, deschizând calea pentru noi alegeri parlamentare, la câteva luni după ce a refuzat să acorde un mandat unui nou guvern, scrie Reuters.

Guvernul interimar al prim-ministrului Dritan Abazovic a pierdut în luna august a anului trecut majoritatea care îl sprijinea în Parlament, după o nouă moțiune de cenzură.

Votul a avut loc la câteva luni după o altă moţiune de cenzură care a răsturnat un guvern de coaliţie în luna februarie. 

Președintele trebuie să dizolve parlamentul dacă un nou prim-ministru desemnat nu este confirmat la trei luni după un astfel de vot și să convoace un nou vot parlamentar a doua zi. Djukanovic a refuzat un nou prim-ministru desemnat propus de majoritatea parlamentară, invocând erori de procedură.

Editor : Marco BadeaSursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri