17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Alegeri Ungaria 2022. Viktor Orban se confruntă cu o opoziţie unită, dar tot conduce în sondaje

Publicat peAlegeri Ungaria 2022. Niciun scrutin din ultimii 30 de ani nu a avut o miză atât de mare precum alegerile parlamentare din 3 aprilie, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, într-un interviu acordat postului public de radio, transmite MTI.

Duminică au loc alegeri parlamentare în Ungaria. Partidul Fidesz al lui Viktor Orban îşi menţine avansul faţă de alianţa opoziţiei. ”Problema războiului sau a păcii este centrală pentru viitorul ţării. Trebuie să împiedicăm atragerea Ungariei în război. Acesta nu este războiul nostru”, a spus Orban, referindu-se la agresiunea militară lansată în 24 februarie de Rusia împotriva Ucrainei.

Viktor Orban susţine că miza alegerilor din Ungaria este dacă se va implica sau nu în războiul din Ucraina: „Războiul distruge, pacea construieşte”

El a adăugat că alegătorii ar trebui să ”simtă gravitatea situaţiei, să vadă teroarea războiului şi posibilele efecte asupra Ungariei”. ”Să ne apărăm patria, să protejăm Ungaria şi să votăm pentru pace”, a subliniat şeful executivului ungar.

Alegeri Ungaria 2022. Războiul din Ucraina ”nu este războiul nostru; aici nu putem câştiga, dar putem pierde totul. Întrebarea este dacă economia funcţionează sau nu. Condamnăm atacul rusesc, dar nu îi putem ajuta pe ucraineni dacă în acelaşi timp ne distrugem pe noi înşine”, a continuat Viktor Orban.

Potrivit acestuia, spre deosebire de Ungaria alte ţări au capacităţi de transport şi de stocare care le permit să se descurce fără gazul sau petrolul din Rusia. ”Ungaria nu va avea deloc energie dacă sunt tăiate livrările din Rusia”, în absenţa cărora economia ungară nu poate funcţiona.

Alegeri Ungaria 2022. Orban a acuzat opoziţia politică ungară că a încheiat ”propriul acord secret”, conform căruia dacă ea ar câştiga scrutinul de duminică, atunci ”ar porni spre Ucraina transporturi de arme şi ar fi tăiate gazul şi petrolul dinspre Rusia, ceea ce ar distruge Ungaria”. ”Acest lucru este riscant şi periculos: aripa stângă se joacă cu focul”, a avertizat premierul ungar.

Viktor Orban: Condamnăm ofensiva militară a Rusiei, dar nu vom permite ca familiile noastre să suporte costurile războiului. Sancţiunile nu trebuie extinse la domeniile petrolului şi gazelor
În opinia sa, Europa se confruntă cu ”o criză economică gravă şi profundă ale cărei cauze sunt mai adânci decât războiul ruso-ucrainean”, economia europeană având probleme legate de competitivitatea sa.

Referitor la referendumul care va avea loc tot duminică, el a spus că acesta ”va decide viitorul copiilor” ungari. ”Ungaria îşi poate proteja copiii şi împiedica preluarea controlului de ‘nebunia de gen’ dacă spunem clar la referendum un lucru simplu: tatăl este un bărbat, mama este o femeie şi toată lumea trebuie să ne lase copiii în pace”, a accentuat Viktor Orban.

”În acest fel ne putem proteja copiii şi dreptul părinţilor de a decide cu privire la educaţia sexuală (a copiilor lor)”, a încheiat şeful executivului ungar.

Alegeri Ungaria 2022. Ce spun sondajele

Potrivit ultimului sondaj de opinie, premierul este pe cale să câștige alegerile de duminică cu o marjă confortabilă, deși nu suficient de mare pentru a-și asigura o nouă supermajoritate în parlament, scrie Bloomberg.

Partidul său, Fidesz, are o susținere de 50% în rândul alegătorilor deciși, potrivit sondajului realizat de institutul Median pentru săptămânalul de știri HVG. Prin comparație, alianța de opoziție, formată din șase partide destul de diferite, este creditată cu 40%.

Sondajul a fost realizat la sfârșitul lunii martie, a precizat HVG. Alte sondaje au prognozat o cursă mai strânsă, dar au oferit, de asemenea, un avantaj partidului aflat la guvernare.

În Parlamentul ungar, care are 199 de mandate, diferența de 10 puncte s-ar putea traduce în 128 de mandate pentru Fidesz – mai puține decât cele 133 necesare pentru o supermajoritate legislativă, dar cu mult peste cele 100 de locuri minime pentru a forma un guvern.

Potrivit sondajului, alianța de opoziție formată din partide de stânga, liberale și fosta extremă-dreapta ar putea obține 71 de locuri. Două partide mai mici sunt și ele aproape de a depăși pragul necesar pentru a intra în parlament.

În alegerile parlamentare din 3 aprilie principalii competitori sunt: coaliția FIDESZ-KDNP aflată la guvernare din 2010, condusă de premierul în exercițiu Viktor Orbán, și „În unitate pentru Ungaria!” -coaliția compusă din 6 partide de opoziție Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună), Momentum (Mişcarea Momentum), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria), MSZP (Partidul Socialist Maghiar) şi DK – Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democratică), avându-l ca lider pe Péter Márky-Zay.

Alături de aceste două blocuri de partide, mai merită menționate alte două formațiuni care au intrat în competiție Partidul Mi Hazánk (Patria Noastră) și Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi).

Parlamentul din Ungaria are 199 de deputați106 aleși în sistem uninominal, într-un singur tur, și  93 aleși pe liste naționale.

Sursa: www.romaniatv.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri