4.4 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Alertă meteo ANM de caniculă. Vineri va fi cea mai călduroasă zi din an în România, temperaturile vor fi cumplite

Publicat peAlertă meteo ANM de caniculă. Directoarea Elena Mateescu a anunțat că vineri, 23 iunie, va fi cea mai călduroasă zi din anul 2023. Temperaturile vor crește semnificativ, după care vor scădea brusc, marcând o diferență chiar și de zece grade. Cu ce fenomene meteorologice ne vom confrunta în următoarele ore.

Alertă meteo ANM de caniculă

Vineri, 23 iunie, va fi cea mai călduroasă zi a anului, a anunțat directoarea ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție televizată la DIGI24. Meteorologii au emis o alertă meteo de caniculă, explicând că temperaturile vor atinge pragul de 35 de grade Celsius în mai multe regiuni din țară, însă în mod deosebit în vest și în sud.

Disconfortul termic va fi accentuat la finalul săptămânii curente. În Câmpia de Vest și Câmpia Română va atinge 80 de unități, potrivit directoarei ANM. Până vineri, la ora 22:00, se află în vigoare și o alertă meteo de instabilitate atmosferică ce vizează diverse teritorii din România.

Astfel, până pe 22 iunie, la ora 22:00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în zona de munte. Vor avea loc averse, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale ce vor sufla cu până la 65 de kilometri pe oră. Pe arii restrânse, se vor manifesta și vijelii, însoțite de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi, local, de 25 de litri pe metrul pătrat și, izolat, vor depăși pragul de 30 de litri pe metrul pătrat.

Cum va fi vremea în weekend

Începând de vineri seară, fenomenul de instabilitate atmosferică se va accentua dinspre regiunile din vestul țării și va cuprinde toată țara, au anunțat meteorologii de la ANM. Sâmbătă, 24 iunie, în vestul, nordul, centrul țării și în zonele de munte, temperaturile vor scădea. Maximele vor fi mai mici chiar și cu 10 grade.

În sud, sud-est, centrul Moldovei și în București, temperaturile se vor menține în jurul valorii de 30 de grade, în timp ce în teritoriile intracarpatice și în zonele de munte vor avea loc averse, vântul se va intensifica luând forma vijeliilor și este posibil să fie raportate și căderi de grindină.

Duminică, în sudul și sud-estul României se va simți o răcire a vremii, potrivit directoarei ANM, Elena Mateescu. Specialista a explicat că, la începutul săptămânii viitoare, ne vom apropia de normalul termic al datei din calendar.

În general, în luna iunie vremea va fi călduroasă. Vara anului 2023 va fi marcată de secetă puternică și extremă în Bărăgan, Dobrogea și sudul Moldovei, potrivit informațiilor furnizate de Elena Mateescu.

Sursa: playtech.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri