17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Alexandru Rafila: Dorim să începem distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populaţie

Publicat pe


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila afirmă că se dorește distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei în cel mai scurt timp. Românii vor putea astfel să le aibă la dispoziție dacă va fi nevoie. „Lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie, a declarat Alexandru Rafila.

„E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate”, a declarat Alexandru Rafila. Ministrul a mai precizat că în apropierea României se desfăşoară un conflict sângeros, care are loc  pe teritoriul unei ţări care are mai multe centrale nucleare funcţionale. El a mai explicat că cea mai bună soluție este ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu. El a spus că în decurs de două săptămâni activitatea de distribuire a pastilelor cu iod prin intermediul medicilor de familie ar putea fi terminată.

Potrivit ministrului Sănătății, Antibiotice Iaşi a produs, în 10 zile, 30 de milioane de comprimate, care au început să fie distribuite direcțiilor județene de sănătate publică.

Cum trebuie păstrate comprimatele de iodură de potasiu

„Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând – se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminică, seară – iar perioada optimă de administrare este între două şi opt ore de la producerea incidentului respectiv, sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanţă de ţara noastră, şi atunci există o perioadă-tampon, nu ştim cât de lungă sau cât de scurtă, cred că cea mai bună soluţie este că aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu şi în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze. Şi lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii, nu trebuie niciun fel de exagerare”, a declarat Alexandru Rafila.

 Alexandru Rafila a explicat că pastilele pe bază de iodură de potasiu trebuie păstrate în spaţii uscate, lipsite de lumină şi umiditate.

Alexandru Rafila a precizat că recomandările privind administrarea de pastile cu iodură de potasiu sunt pentru copii şi adulţi de până la 40 de ani, dozajul  fiind diferit în funcţie de grupa de vârstă. El a subliniat că pastilele recomandate în caz de accident nuclear conţin o cantitate de iod de câteva zeci sau chiar sute de ori mai mare decât comprimatele pe care populaţia le foloseşte în mod uzual.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna: Anul acesta înregistrăm un număr record de incendii de pădureSursa: zin.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri