25.3 C
București
marți, 30 mai 2023

Alexandru Rafila răspunde acuzațiilor de interzicere a antibioticelor: „Am auzit și am citit multe enormități, dar așa ceva este absolut incredibil”

Publicat pe


Antibioticele nu sunt interzise de nimeni, a subliniat, la Timișoara, ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Singura sa solicitare este ca eliberarea acestor medicamente să se realizeze în mod responsabil, pentru a nu se ajunge în situațiile nedorite în care se dezvoltă superbacteriile, multirezistente.

Populația trebuie informată asupra consumului de antibiotice fără sens, a subliniat Rafila. El a negat cum că ar fi interzis consumul antibioticelor, așa cum ar fi apărut în presă, în unele ziare.
”Eu am auzit și am citit multe enormități, dar așa ceva este absolut incredibil. Noi vrem un singur lucru: să tratăm pacienții cu antibiotice atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie, cu antibioticul de care este nevoie. Acest principiu face ca apariția bacteriilor multirezistente cre provoacă infecțiile grave, mai ales în spitale și care un viețile în pericol, poate fi acest fenomen ținut sub control dacă avem o politică coerentă de utilizare a antibioticelor. Populația generală trebuie să fie informată că nu trebuie să ia antibiotice decât pe bază de prescripție medicală, nu trebuie să utilizeze eventual antibiotice rămase la domiciliu după o altă afecțiune, că informația și rețeta trebuie eliberată de medic, nu la insistența pacientului, ci atunci când medicul consideră că este necesar. Și farmaciile trebuie să înțeleagă și ele la rândul lor că nu trebuie să elibereze medicamentele acestea decât pe bază de rețetă”, a declarat Rafila.
Pentru a se evita în viitor eliberarea fără sens a antibioticelor, se vorbește despre rețete speciale. Toate eliberările vor trebuie consemnate.
„În momentul în care o farmacie eliberează antibiotic acest lucru e consemnat, pentru că o rețetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic și trebuie să găsim o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic, să știm care este consumul, care este structura consumului și să știm sigur că antibioticul nu se eliberează în farmacie decât atunci când există o prescripție dedicată și asumată pentru acel antibiotic. Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice”, a mai declarat Ministrul Sănătății.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Sursa: debanat.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri