11.8 C
București
luni, 20 martie 2023

Amendă uriașă de 2900 de lei dacă ai asta în mașină: toți șoferii din România trebuie să știe

Publicat peCodul rutier a fost modificat din nou anul acesta și cuprinde sancțiuni mai dure pentru șoferii care nu respectă regulile. Printre aceste modificări se numără amenzi mai mari pentru flash-uri, șicane în trafic, conducere agresivă sau suspendarea permisului majorată în anumite cazuri.

Potrivit noului Cod Rutier, șoferii care își vor achiziționa diverse gadget-uri pentru mașinile lor trebuie să știe că nu toate vor fi acceptate de către poliție. Astfel, instalarea unor dispozitive neomologate va fi sancționată cu o amendă usturătoare. De exemplu, aici poate fi vorba despre setul de lumini speciale roșii și albastre, arată Gândul.ro.

În cazul în care șoferii le adaugă pe mașinile lor alături de o sirenă, vehiculele ar putea induce cetățenii în eroare pentru că ar putea fi confundate cu cele ale polițiștilor. Dacă un șofer este prins cu așa ceva, va fi sancționat cu o amendă în valoare de 2.900 de lei.

Mai mult, o altă modificare importantă este faptul că șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni, în cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. În plus, dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune inclusiv confiscarea mașinii.

Cât este punctul de amendă

Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei

Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.

Sursa: playtech.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri