17.7 C
București
duminică, 2 octombrie 2022

An școlar 2022-2023. Ce se va întâmpla cu elevii care se infectează cu Covid-19? Alexandru Rafila, anunțul așteptat de mulți părinți și profesori

Publicat peAlexandru Rafila a vorbit, miercuri seară, despre revenirea elevilor la școală, într-o perioadă în care tot mai multe persoane se tem de apariția unui nou val pandemic. Pentru că obligativitatea purtăeii măștii în școli a fost un subiect extrem de dezbătut și delicat, ministrul Sănătății vine cu noi informații menite să clarifice lucrurile înainte ca speculațiile să creeze panică în rândul părinților. Află în continuare ultimele recomandări făcute de medicul Alexandru Rafila.

Va fi masca de protecție obligatorie?

Alexandru Rafila a făcut mai multe anunțuri cu privire la reînceperea școlii, însă toate acestea sub forma unor recomandări de care cetățenii ar trebui să țină cont pentru sănătatea lor și a celor dragi. Potrivit ministrului Sănătății, masca de protecție nu este obligatorie, însă este recomandată în spații închise și aglomerate, precum mijloacele de transport folosite spre școală.

Deși nu mai este așteptat un val pandemic similar ca și gravitate cu cele anterioar, Alexandru Rafila nu a exclus din calcul apariția unor noi cazuri de Covid-19, însă acesta a clarficiat situația și în cazul acestuia. Astfel, dacă un elev se va infeta cu noul coronavirus, acesta va sta acasă pentru cinci zile.

„Cred că părinţii îşi doresc două lucruri: copiii lor să poată să meargă la şcoală, iar prezenţa lor la şcoală să fie cât mai sigură. Sigur, nimeni nu poate să ofere o garanţie perfectă că nu vor fi cazuri de îmbolnăvire, ar fi o minciună, dar important este să fie cât mai puţine şi dacă un copil este infectat, să stea cinci zile la domiciliu, în izolare. Cred că asta trebuie să fie filosofia”, a afirmat ministrul Sănătăţii, miercuri seară, la Antena 3.

Medicul Rafila a mai subliniat faptul că, masca de protecție „va fi recomandată, nu va fi impusă” şi nu va fi nevoie de aviz epidemiologic.

Când va primi România noua formulă de vaccin

Ministrul Sănătății a abordat în cadrul aceleiași intervenții și subiectul referitor la apariția noului vaccin anti-Covid-19, adaptat noilor tulpini. Potrivit specialistului, noul vaccin ar trebui să ajungă în România la finalul lunii octombrie.

Persoanele vizate sunt acelea care doresc să-și facă doza a treia sau a patra, având în vedere că vaccinul vechi nu mai oprește infectarea. În cel mai bun caz s-a constat că acesta a ajutat la dezvoltarea unor forme mai ușoare în rândul persoanelor cu trei doze de vaccin vechi.

„Doza 4, din punctul meu de vedere este utilă, dar cu un vaccin care să fie adaptat tulpinilor circulante, pentru că vedem că în momentul de faţă vaccinul în formula iniţială nu mai opreşte în niciun fel transmiterea.

Deopotrivă, persoanele vaccinate sau nevaccinate s-au infectat. E adevărat că unele dintre persoanele vaccinate cu trei doze au făcut forme ceva mai uşoare şi din cauza asta, recomandarea pentru doza 4, sau eventual pentru doza a 3-a, dacă sunt persoane care doresc să şi-o facă, să administreze vaccinul cu formula nouă.

Promisiunile pentru vaccinul cu formula nouă este probabil sfârşitul lunii octombrie, când va fi disponibil. Noi am cerut furnizarea formulei celei mai avansate pentru această tulpină, BA4 şi BA5, pentru că mai există şi o formulă intermediară, BA2, care are o anumită eficienţă, dar nu similară cu BA4 şi BA5”, a transmis medicul Alexandru Rafila, la Antena3.

 

 

Sursa: playtech.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri