25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Ana Pascu, multiplă medaliată olimpică, de cinci ori participantă la JO, a murit. Cât timp a condus Federația, România a cucerit 134 de medalii

Publicat peDoliu în lumea sportului românesc. Ana Pascu, fostă mare scrimeră, a murit la vârsta de 77 ani. Federația Română de Scrimă și COSR au făcut anunțul miercuri, 6 aprilie.

Nu mai puțin de cinci apariții la Jocurile Olimpice a avut Ana Pascu, în calitate de sportivă. De-a lungul timpului, ea a cucerit două medalii de bronz.

Tot în competițiile de seniori, ea a urcat în total de șapte ori pe podium: a luat aur cu echipa la Havana 1969, argint la echipe 1970 şi de cinci ori a luat bronz 1967, 1971, 1973, 1974, 1975.

De asemenea, fosta mare sportivă a cucerit aurul la juniori, în 1963, la Campionatele Mondiale.

Ana Pascu a ocupat funcția de președinte al Federației de Scrimă în perioada 1982-2013 – record absolut de longevitate, vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă.

Rezultatele Anei Pascu în calitate de președinte al Federației Române de Scrimă

Ana Pascu este considerată creatoarea strategiei scrimei românești.

Cât timp Ana Pascu a condus Federația, România a cucerit la scrimă 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale şi 68 la Campionatele Europene. De asemenea, la nivel internațional, Ana Pascu a mai deținut diverse funcții în comisii de Arbitraj.

„Ana Pascu şi-a dedicat toată viaţa scrimei, a pus pasiune în ceea ce a făcut. Noi toţi i-am fost alături când viaţa i-a răpit fiul după incendiul de la Colectiv. De azi, Alex, mama şi tata, sunt împreună…

Federaţia Română de Scrimă transmite condoleanţe familiei, surorii sale, celor apropiaţi! Eroul cu mască, Doamna Ana Pascu va rămâne mereu în amintirea noastră, a celor care iubesc scrima şi sportul românesc. Drum lin, Doamna Ana! Odihniţi-vă în pace!”, a anunţat Federaţia Română de Scrimă.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri