23.9 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Analistul Mark Galeotti: Următoarea mișcare a Ucrainei – poate fi Putin păcălit?

Publicat pe


26 Mai 2023, 09:49
(actualizat 26 Mai 2023, 10:07)
Știrile TVR |

Vladimir Putin

Redăm argumentele expertului dintr-un editorial publicat în The Spectator.

***

A început deja mult anunțata contraofensivă a Ucrainei? La sfârșitul lunii trecute, ministrul apărării, Oleksi Reznikov, a promis că „de îndată ce va exista voința lui Dumnezeu, vremea și o decizie a comandanților, o vom face”. În ultimele săptămâni s-a înregistrat o intensificare a ceea ce militarii descriu ca fiind operațiuni de modelare, pregătirea terenului pentru luptă, cu atacuri asupra depozitelor de combustibil și arme rusești și asupra centrelor de comandă. Incursiunea de săptămâna aceasta a unităților rusești anti-Kremlin din Ucraina peste graniță, în regiunea Belgorod, ar putea fi, de asemenea, o încercare de a distrage atenția Moscovei și de a o determina să-și disperseze forțele departe de liniile probabile de atac.

Aceasta pare a fi contraofensiva lui Schrödinger, deja începută, dar încă în așteptare, în același timp absolut crucială și puțin probabil să facă o mare diferență. Oricum ar fi, trebuie să vină, nu în ultimul rând pentru că Kievul duce o campanie militară împotriva Moscovei și una politică în Occident.

Se poate spune că cea mai mare amenințare potențială a Ucrainei nu vine din partea forțelor armate neperformante ale Kremlinului, ci din orice slăbire a unității și a voinței occidentale de a sprijini războiul. Până în prezent, „oboseala ucraineană” nu a devenit o problemă serioasă, dar promisiunea liderilor G7 de săptămâna trecută că sprijinul va continua „atât timp cât va fi nevoie” a fost în esență retorică. Kievul nu-și face prea multe iluzii, știind că acest lucru s-ar putea schimba rapid, mai ales că alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor ridică perspectiva unei reveniri a lui Donald Trump, un om care a refuzat deja să se alăture afirmațiilor rituale de susținere a Ucrainei.

Aceasta înseamnă că Kievul nu își poate permite să joace la sigur. După ofensiva de iarnă eșuată și prost concepută a Rusiei, care a irosit ocazia de a-și consolida forțele, Ucraina se află într-o poziție relativ puternică. Cu toate acestea, trebuie să demonstreze ceea ce oficialii americani au început să numească „rentabilitatea investiției” pentru susținătorii săi occidentali. Prin urmare, scopul va fi atingerea unui obiectiv concret și…Sursa: stiri.tvr.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri