0.9 C
București
marți, 31 ianuarie 2023

Analiză Conso.ro: Ultimele șanse pentru dobânzi mari la depozite. Statul începe să se împrumute mai ieftin de la populație și probabil și băncile vor urma tendința

Publicat pe


Statul semnalizează că vrea să se împrumute mai ieftin de la populație în lei, dar mai scump în euro iar nouă emisiune Fidelis este concurată puternic de cele mai bune dobânzi bancare la termen în moneda națională, contrar modului în care decurgeau lucrurile până acum, scrie portalul specializat Conso.ro.

Din decembrie vom avea o nouă emisiune de titluri de stat listate la bursă, iar noutatea este că statul va profită de scăderea inflației din octombrie (15,3% anualizat, față de 15,9% în septembrie) pentru a cere dobânzi mai mici la imprumturile în lei de la populație, ridicând simultan ridică ștacheta pentru cele în euro, în contextul succesivelor creșteri ale dobânzii de politică monetară în spațiul euro.

Astfel, dacă în noiembrie titlurile de stat Tezaur veneau cu dobânzi de 8,7% la un an și 9,15% la doi ani, în decembrie s-a anunțat deja o emisiune Fidelis unde dobânda la un an este de 7,65% iar cea de la 3 ani de 8%.

O tendință similară există și la dobânzile de la emisiunile Tezaur din luna decembrie, unde dobânda anuală pentru o depunere pe un an a scăzut la 7,65%, în timp ce cea pentru o depunere pe doi ani a scăzut la 7,80%.

În septembrie, când am avut precedenta emisiune Fidelis, dobânzile la lei erau de 8% pe an la scadență de 3 ani. Pare o stagnare dacă vom compara dobânzile Fidelis la lei, dar să nu uităm că în septembrie dobânzile titlurilor de stat din programul Tezaur erau de 7,75% la un an și 7,90% la doi ani, deci relativ aliniate cu cele din programul Fidelis, iar de atunci am avut majorări succesive până la valorile din noiembrie, de 8,7% și 9,15%.

Autoritățile au dat deci semnalul scăderii dobânzilor în lei, iar cei are au profitat de randamentele încă mari din noiembrie se pot felicita.

Dobânzile în euro s-au majorat

Titlurile de stat în euro în cadrul emisiunii Fidelis din decembrie vor avea dobânzi de 2,7% pe un an și 3,7% pe doi ani.

Este o majorare a randamentelor raportat la ultima emsiune, cea din septembrie, când se acorda o dobândă de 1,85% la un an și 2,65% la doi ani.

Mișcarea este în linie cu evoluțiile dobânzii de politică monetară în spațiul euro dar și în linie cu pățaniile deținătorilor de obligațiuni de stat în euro listate la BVB, care s-au văzut confruntați cu o scădere a valorii de tranzacționare pentru scadențele lungi și unde dobânzile erau foarte reduse.

De pildă, emisiunile scadente în 2026, cu dobânzi de 1,55-1,8% în euro, se tranzacționează în prezent la 92-93% din valoarea nominală, fapt ce conferă cumpărătorilor un randament de 4-4,5%.
În acest context, prentru a recâștiga încrederea potențialilor cumpărători era nevoie de o urcare vizibilă a dobânzilor.

Concurență cu depozitele la termen

După o perioadă mai lungă în care titlurile de stat au oferit cel mai bun randament, cele mai bune dobânzi la termen arată acum mai bine decât randamentul titlurilor de stat în lei, chiar și ținând cont de impozitul aferent (10% la depozite, 0% la titlurile de stat).

Un caz special este la OTP Bank, care a avut de Black Friday o ofertă tentantă pentru deponenți, cu dobânzi de 9,75% pe an la depozitele pe 3 și 6 luni. Campania s-a derulat între 11 și 13 noiembrie și a presupus deschiderea unor depozite la termen pentru cei care nu aveau conturi curente deschise la OTP la dată de 2 noiembrie și primii 500 de participanți înscriși online au putut beneficia de respectivele dobânzi.

La 9 luni, avem și oferta Intesa Sanpaolo Bank cu 9% la depozitele online.

La 12 luni topul ofertelor este condus de TBI Bank cu 9%, Intesa Sanpaolo Bank cu 8,75%, ProCredit Bank cu 8,6% și CEC Bank cu 8,2%.

Este foarte posibil însă ca și băncile să reducă ștacheta dobânzilor la termen după modelul titlurilor de stat în lei, iar cei care au resurse neutilizate ar trebui să profite de aceste randamente cât mai curând posibil.

Topul dobânzilor bancare la 12 luni (%)

LocBancaDobânda (%)
1TBI Bank9
2Intesa Sanpaolo Bank8,75
3ProCredit Bank8,6
4OTP Bank8,5
5CEC Bank8,2
6BCR, Patria, UniCredit, Techventures Bank8
7First Bank7.9

 Sursa: economedia.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri