4.6 C
București
luni, 4 decembrie 2023

ANALIZĂ Poate China să medieze cu adevărat o pace între Rusia și Ucraina? Argumente pro și contra

Publicat pe


Nici Ucraina, nici Rusia nu sunt pregătite să cedeze teritorii, și pare să fie puțin teren comun pentru ca dialogul să înceapă. Ca rezultat, inițiativele chineze, arabe, occidentale și africane par în prezent ineficiente. Cu toate acestea, în cele din urmă, vor trebui să aibă loc discuții reale, spun analiștii.

Xi Jinping si Vladimir PutinFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Și atunci când părțile vor fi pregătite să negocieze, influența Chinei și Arabiei Saudite asupra Rusiei și neutralitatea relativă a Africii ar putea să le plaseze într-o poziție bună pentru a media între cele două părți beligerante.

China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul Beijingului este o adevărată reușită diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, notează Reuters.

Argumente PRO:

  • 1. Relațiile bune cu ambele părți: China menține relații diplomatice bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, ceea ce îi conferă o poziție de neutralitate aparentă și credibilă în medierea conflictului.
  • 2. Influența economică și politică: China are o influență semnificativă în regiune și la nivel global, ceea ce i-ar putea oferi o anumită capacitate de a influența ambele părți să accepte negocieri de pace.
  • 3. Experiența anterioară: China a jucat un rol în medierea altor conflicte, cum ar fi cel dintre Arabia Saudită și Iran, ceea ce ar putea sugera că are abilitățile necesare pentru a facilita discuțiile dintre Rusia și Ucraina.

Argumente CONTRA:

  • 1. Interese divergente: Interesele Chinei în regiune pot diferi de ceea ce ar fi benefic pentru Ucraina și Rusia. China ar putea avea obiective economice sau politice care ar putea influența direcția medierii.
  • 2. Complexitatea conflictului: Conflictul dintre Rusia și Ucraina este extrem de complex, cu istorie profundă și chestiuni geopolitice sensibile. China ar putea să nu aibă înțelegerea profundă necesară pentru a facilita o rezolvare eficientă.
  • 3. Neutratitatea contestată: Unele țări și actori internaționali ar putea să pună sub semnul întrebării neutralitatea Chinei, percepută adesea ca aliat al Rusiei. Aceasta ar putea afecta credibilitatea sa în rolul de mediator.

Dacă distanța față de conflict este cartea câștigătoare pe care națiunile africane sau Arabia Saudită o pot aduce la negocieri, China oferă o promisiune diferită pentru cei care încearcă să-l convingă pe Putin să pună capăt războiului, potrivit Al Jazeera.

Este cel mai mare aliat și partener economic al vecinului său nordic, susținând economia acestuia printr-o creștere semnificativă a achizițiilor de petrol și alte schimburi comerciale și oferind Moscovei acoperire politică în platforme internaționale precum Consiliul de Securitate al ONU….Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri