1.6 C
București
miercuri, 29 martie 2023

Anticoncepționalele îngrașă? Răspunsuri și precizări importante direct de la medicul ginecolog

Publicat peÎnainte de a începe tratamentul cu anticoncepționale foarte multe femei se întreabă care sunt riscurile acestora. Fiind un tratament pe bază de hormoni, administrat zilnic, anticoncepționalele sunt folosite, pe lângă pentru a preveni o sarcină nedorită, și pentru a trata unele afecțiuni.

Care sunt riscurile care pot apărea în timpul tratamentului cu anticoncepționale

Sunt foarte frecvente întrebările cu privire la beneficiile și riscurile care pot apărea atunci când o femeie urmează un tratament cu anticoncepționale. Medicul Silviu Istof, șef de secție obstretică-ginecologie la un spital din București, dezvăluie care sunt principalele riscuri ale consumului de anticoncepționale.

„În primul rând, un lucru foarte important de precizat, este faptul că administrarea anticoncepționalelor trebuie făcută doar la recomandarea medicului pe baza unui plan bine personalizat si nicidecum, la întâmplare. Într-adevar exista anumite efecte secundare pe care orice femeie ar trebui să le cunoască înainte de a începe tratamentul”, spune dr. Silviu Istoc.

Anticoncepționalele influențează creșterea în greutate?

Multe femei au asociat de-a lungul timpului creșterea în greutate cu administrarea de anticoncepționale, însă studiile au arătat că efectul acestora asupra greutății este mic. Este vorba de reținerea de fluide care poate crea senzația de mărire a volumului în special la nivelul sânilor, șoldurilor și coapselor. Estrogenii din pilulele anticoncepționale nu afecteaza celulele adipoase, singurul efect asupra lor este că le face mai mari, dar nu mai numeroase.

Anticoncepționalele accentuează sensibilitatea emoțională

Medicul mai spune că pilulele contraceptive pot accentua sensibilitatea emoțională. Nu este neapărat ca acest simptom să apară în cazul tuturor femeilor care iau un astfel de tratament. Se recomandă însă evitarea antidepresivelor în combinație cu anticoncepționale deoarece pot afecta foarte mult libidoul.

Citește și – Am început să iau anticoncepționale fără ca iubitul meu să știe. El își dorește foarte mult un copil, dar pe mine mă sperie ideea

Anticoncepționalele afectează nivelul de colesterol

Atunci când este vorba despre creșterea în greutate se aduce în discuție automat și nivelul de colesterol din organism. Nu este tocmai o asociere corectă. Cercetările au demonstrat că șansele ca anticoncepționalele să influențeze nivelul colesterolului există doar în anumite situații. Pilulele contraceptive cu mai mult estrogen pot avea un efect de ansamblu ușor benefic asupra nivelurilor lipidelor din sânge. În general schimbările nu sunt semnificative și nu afectează sănătatea generală.

Pilulele contraceptive modifică tensiunea arterială

Medicul mai spune că anticoncepționalele pot crește ușor tensiunea arterială. Dacă ai deja tensiune arterială este important să discuți cu medicul ginecolog, iar el îți va spune dacă ar trebui să schimbi metoda de contracepție.

Sursa: www.ego.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri