4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Anunț pentru cei care au buletin normal! Ce se întâmplă cu cărțile de identitate

Publicat pe


Buletinul simplu, fără cip, nu va mai putea fi folosit și în străinătate

Buletinul simplu, fără cip, nu va mai putea fi folosit și în străinătate. Cărțile de identitate simple își vor pierde valabilitatea în curând.

În acest an, emiterea cărților electronice de identitate va fi extinsă la nivel național. Ele vor putea fi folosite atât pentru legitimare, cât și ca document de călătorie, alături de pașaport, în țările care le recunosc.

La polul opus, cărțile de identitate simple vor mai putea fi folosite doar pentru legitimarea la nivel național. Nu și pentru călătorii în străinătate.

Cum puteți obține un buletin electronic?

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Deocamdată, până la implementarea sistemului de buletine electronice, ele de pot emite numai în Cluj. Trebuie menționat că, momentan, doar persoanele cărora le-a expirat buletinul pot să obțină cărți electronice de identitate. Oamenii care au nevoie de un nou document de identitate trebuie să se înscrie pe platforma online MAI – Cărți electronice de identitate.

Potrivit Direcției Județene de Evidența Persoanelor Cluj, singura care eliberează deocamdată cărți electronice de identitate, persoanele care își schimbă buletinele au nevoie de următoarele documente:

  • actul de identitate.
  • certificatul de naștere, original.
  • certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original.
  • certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate.
  • extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original.

În cazul în care o persoană nu poate prezenta certificatul de divorț, dovada statutului civil și, după caz, a numelui se poate face cu certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiuni pe care solicitantul le are la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate

În cazul modificărilor intervenite în străinătate cu privire la datele de stare civilă, solicitantul actului de identitate prezintă certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiunile aplicate, care să dovedească statutul civil și numele pe care solicitantul le are la data depunerii cererii.Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri