4.1 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022

Anunțul Germaniei după ce Gazprom a oprit total livrările către Europa prin Nord Stream. Situație tensionată pe piața gazelor

Publicat peVineri, 02 Septembrie 2022, ora 22:56

834 citiri

Germania a dat asigurări vineri, 2 septembrie, că aprovizionarea cu gaze este asigurată, în pofida deciziei gigantului rus Gazprom de a prelungi oprirea gazoductului Nord Stream, care a sporit temerile privind o penurie de gaze la iarnă, potrivit France Presse.

”Situaţia pe piaţa gazelor este tensionată, dar securitatea aprovizionării este garantată”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Economiei într-un comunicat.

Fără a comenta anunţul Gazprom, purtătoarea de cuvânt a declarat că Germania ”văzuse deja lipsa de fiabilitate a Rusiei în cursul ultimelor săptămâni”.

Cu puțin timp înainte, Gazprom a anunţat că gazoductul Nord Stream, care urma să fie repus în funcţiune sâmbătă după o perioadă de întreţinere, va fi în cele din urmă oprit ”complet” până la repararea unei turbine a acestui gazoduct vital pentru aprovizionarea europenilor.

Într-un comunicat, Gazprom a transmis că a descoperit ”scurgeri de ulei” în turbină în cursul operaţiunii de mentenanţă şi că ”până la repararea acesteia, transportul de gaze prin Nord Stream este complet suspendat”.

Gigantul energetic rus nu a precizat cât timp ar putea dura această reparaţie.

Anunţul Gazprom riscă să accentueze îngrijorarea ţărilor europene, care încearcă să evite o criză energetică în iarna care se apropie şi acuză Moscova că utilizează gazele ca armă pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale după ofensiva rusă în Ucraina.

Cu o zi înainte, în presă au apărut informații conform cărora instalațiile subterane de stocare a gazelor în Uniunea Europeană sunt cel puțin 80% pline. Potrivit planului stabilit la nivel european, această limită ar fi urmat să fie atinsă în noiembrie.Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri