1.8 C
București
duminică, 4 decembrie 2022

Anxietatea și cum poți scăpa de ea | Trucul care te poate elibera

Publicat peCei care suferă de anxietate pot apelând la câteva trucuri care ajută la ameliorarea senzaţiei în câteva minute. Una dintre cele mai eficiente, conform oamenilor de ştiinţă, este tehnica 54321, dezvoltată de experţii Clinicii Mayo, o organizaţie non-profit americană pentru practica şi cercetarea medicală. Este un exerciţiu uşor de făcut atunci când „mintea noastră este blocată în modul îngrijorare”.

Exerciţii împotriva anxietăţii şi îngrijorării Tehnica 54321 se bazează pe practica mindfulness şi scopul ei este de a ne readuce în momentul prezent, eliberându-ne de gândurile negative. Constă în a sta în tăcere, a privi în jur şi a lua notă de:

5 lucruri pe care le putem vedea.

Exemplu: mâinile noastre, cerul, planta de pe biroul unui coleg…

  • 4 lucruri pe care le putem simţi prin atingere. Exemplu: podeaua sub picioare, o minge de tenis, mâna persoanei de lângă tine.
  • 3 lucruri de care putem auzi zgomotul. Exemplu: vântul care bate, râsul copiilor, respiraţia noastră.
  • 2 lucruri pe care le putem mirosi. Exemplu: iarbă proaspăt tăiată, cafea, săpun.
  • 1 lucru pe care îl putem gusta. Exemplu: o mentă, aer curat, o înghiţitură de apă.
  • Cum se practică

Scopul exerciţiului este să ne capteze atenţia şi să ne obligăm să ne concentrăm asupra simţurilor într-un moment anume, adică să „gustăm” aerului sau ne oprim să „ascultăm” zumzetul vântului.

„Mindfulness este actul de a fi intens conştienţi de ceea ce simţim în orice moment, fără interpretare sau judecată”, explică medicii de la Clinica Mayo. „Petrecând prea mult timp planificând, rezolvând probleme, visând cu ochii deschişi sau cultivând gânduri negative sau aleatorii poate fi epuizant.

Şi poate creşte, de asemenea, şansele de a suferi de stres, anxietate şi simptome de depresie.

Practicarea exerciţiilor de mindfulness, pe de altă parte, ne poate ajuta să ne abatem atenţia de la acest tip de gândire şi să ne angajăm cu lumea din jurul nostru”.

Pentru ca acest lucru să funcţioneze, trucul este să repeţi tehnica 54321 în timp, astfel încât să o stăpâneşti şi să înveţi să stăpâneşti anxietatea şi gândurile negative. „Treceţi-vă să exersaţi mindfulness în fiecare zi timp de aproximativ şase luni.

În timp, s-ar putea să descoperi că a fi conştient nu necesită mai mult efort. Gândeşte-te la asta ca la un angajament de a te reconecta şi de a te hrăni”, concluzionează experţii, potrivit Mediafax.

 

Sursa: www.antena3.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri