13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Ar putea apăsa Vladimir Putin pe ”butonul roșu” al armelor nucleare? Tiger Team-ul SUA este gata de răspuns VIDEO

Publicat peSambata, 26 Martie 2022, ora 04:15

2659 citiri

Pe măsură de războiul declanșat de Rusia în Ucraina a atins pragul unei luni, analiștii au observat că Vladimir Putin și-a schimbat comportamentul și a început să folosească o altă strategie. Acum, el arată o dihotomie curioasă în abordarea militară, o direcție îndreptată spre dictatura războiului medieval prin transformarea orașelor în ruine și alta către utilizarea armelor moderne: rachete hipersonice, război cibernetic și chiar posibilitatea ”detonării” armelor chimice, biologice și nucleare.

Experții studiază reacțiile lui Putin din războiul din Ucraina și încearcă să dejoace abordarea președintelui Rusiei, pentru ca lumea să nu intre în cel de-Al Treilea Război Mondial, potrivit The Print.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Principala îngrijorare în privința lui Putin este retorica deloc subtilă a acestuia referitoare la armele nucleare, inclusiv punerea forțelor sale nucleare ”în stare de alertă maximă” și declarația de rău augur a lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”știți despre celebra valiză neagră și butonul roșu”.

Cu siguranță Putin nu vrea ca lucrurile să atingă un nivel apocaliptic, dar el ar putea risca folosirea unei arme nucleare cu randament relativ scăzut, poate pentru a distruge un oraș din Ucraina, din care au fugit majoritatea civililor.

Rusia a descoperit ”câlcâiul lui Ahile” al lui Putin: Tragicul adevăr perceput de părinții soldaților în războiul din Ucraina VIDEO

Asta în speranța, că va putea evita răzbunarea Occidentului. Dar acest fapt, dacă s-ar produce, ar fi pus în vârful panteonului criminalilor de război din istorie. Analiștii susțin că este o linie roșie, pe care nici el nu ar vrea să o treacă, deși continuă să amenință că o va face.

Dar amenințarea folosirii armelor nucleare de către Rusia rămâne, dovadă că Statele Unite au înființat o echipă denumită ”Tiger Team”, care se întrunește de trei ori pe săptămână și lucrează la scenariile de răspuns în cazul unei lovituri chimice, biologice sau nucleare ale Moscovei.

Lovitură pentru tancurile lui Putin din Ucraina: Cum sunt distruse blindatele cu ajutorul lui Elon Musk VIDEO

În plus, Tiger Team examinează și acțiunile SUA și aliaților europeni, în cazul în care Putin atacă convoaiele de ajutoare militare de pe teritoriul NATO, destinate Ucrainei. Un alt punct de analiză este și scenariul de răspuns al SUA și NATO, în varianta că Rusia extinde războiul la țările vecine, inclusiv la Moldova și Georgia, conform New York Times.

Și NATO a luat în serios amenințarea lui Putin privind folosirea armelor nucleare. Astfel, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg a declarat că ”mă aștept ca aliații să fie de acord să ofere sprijin suplimentar, inclusiv echipamente pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva amenințărilor chimice, biologice și nucleare”.

Astfel, NATO trebuie să ia în calcul în mod clar semnalul de alarmă tras de Putin privind armele nucleare, dar să nu reacționeze în mod exagerat la el. Occidentul are o mulțime de alte opțiuni de dezescaladare, precum război cibernetic, lovituri convenționale și răspunsuri maritime, dacă este necesar.

Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri