14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Arabia Saudită şi-a anunţat angajamentul de a construi un program de energie nucleară

Publicat pe


Arabia Saudită şi-a anunţat angajamentul de a construi un program de energie nucleară, precum şi angajamentul de a permite o supraveghere mai mare din partea inspectorilor pentru energie atomică, într-un moment în care regatul îşi continuă eforturile de a deveni un jucător mai puternic pe scena internaţională, transmite CNBC, citat de News.ro.

Ministrul saudit al Energiei a spus că ţara sa va trece la garanţii şi controale mult mai solide din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, organul de pază nuclear al ONU, decât a făcut-o anterior.

În conformitate cu Protocolul privind cantităţile mici (SQP) al agenţiei, AIEA scuteşte ţările cu materiale nucleare puţine sau deloc de la multe inspecţii şi cerinţe de transparenţă.

”Regatul a luat recent decizia de a-şi anula Protocolul privind cantităţile mici şi de a trece la implementarea unui Acord complet de garanţii cuprinzătoare”, a declarat ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman Al Saud, în cadrul conferinţei anuale a AIEA de la Viena.

”Regatul se angajează, prin politica sa privind energia atomică, să respecte cele mai înalte standarde de transparenţă şi fiabilitate”, a spus el.

Agenţia de supraveghere a presat de ani de zile regatul şi alte ţări cu SQP să treacă la Acordul de garanţii cuprinzătoare (CSA), directorul general al AIEA, Rafael Grossi, numindu-le ”o slăbiciune”, pe fondul eforturilor globale de neproliferare.

Într-o postare pe platforma de socializare X, Grossi a scris: ”Am semnat un acord pentru ca #SaudiArabia să ofere @IAEAorg ofiţeri profesionişti juniori, marcând un pas semnificativ în expertiza şi cooperare nucleară”, şi a mulţumit regatului pentru sprijinul acordat.

Anunţul a pus în centrul atenţiei eforturile în curs de dezvoltare ale regatului în domeniul energiei nucleare – Arabia Saudită are un mic reactor nuclear, o unitate de cercetare înfiinţată cu ajutorul Argentinei, pe care nu l-a pus încă în funcţiune.

Trecerea la CSA va permite regatului să acceseze material fisionabil şi să înceapă să pună în funcţiune reactorul, ceea ce ar face din Arabia Saudită a doua ţară arabă din lume cu un program de energie nucleară după Emiratele Arabe Unite.

”Aştept cu nerăbdare să primesc comunicarea oficială a Arabiei Saudite cu privire la decizia sa. AIEA este pregătită să ofere sprijin în acest sens”, a spus Grossi luni seara.

Ministrul saudit al Energiei nu a comentat dacă ţara sa va adera şi la Protocolul adiţional al AIEA, care necesită o supraveghere mai amănunţită, inclusiv inspecţii rapide.

Preocupări legate de cursa înarmărilor din Orientul Mijlociu

Comentariile prinţului Abdulaziz vin pe fondul îngrijorării crescânde a experţilor în neproliferare nucleară şi a parlamentarilor cu privire la intenţiile Arabiei Saudite cu această tehnologie.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a…



Sursa: economedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri