26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Armata rusă se pregătește să predea Ucrainei Herson, singurul oraș important ocupat de la începutul războiului. Valoarea strategică majoră a localității

Publicat peMarti, 05 Aprilie 2022, ora 23:54

3502 citiri

Alexei Arestovici, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat marți, 5 aprilie, că armata rusă se pregătește să predea orașul Herson.

”Rușii s-au pregătit deja pentru capitulare. Se gândesc serios să părăsească orașul. Totuși, asta nu înseamnă că Herson va fi eliberat mâine”, a declarat Arestovici, potrivit 24tv.ua

Oficialul ucrainean a precizat că încă au loc lupte, dar că rușii s-ar fi retras complet și din Nikolaev, un alt oraș important din zonă. Ambele fac legătura pe uscat cu Odesa, orașul ucrainean cel mai important pe țărmul estic ucrainean al Mării Negre.

Herson, localitate de 300.000 de locuitori din sudul Ucrainei, este singurul oraș important pe care forțele ruse au reușit să-l cucerească până acum, începând cu data de 3 martie.

Herson are o importanță strategică majoră: controlează accesul la căile maritime ale fluviului Nipro pentru Ucraina și este important pentru menținerea securității Crimeii pentru Rusia. Dar Rusiei îi este greu să-l apere: un pod spre est este singura retragere pe uscat.

Surse militare indică faptul că podul ar fi fost deja minat de către armata rusă.

La începutul lunii martie, Serhi Hlan, adjunctul Consiliului Regional Herson, declara că forțele ruse ar intenționa să organizeze un referendum de fațadă în orașul-port pentru independenţă, pentru a crea o regiune separatistă.

Consilierul președintelui a precizat, de asemenea, că rușii nu mai sunt prezenți în Nikolaev.

Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri