17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Arme biologice în Ucraina: Moscova și Kievul se acuză reciproc/Scandal în Consiliul de Securitate al ONU

Publicat pe


Rusia a cerut de urgență o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, susținând că Washingtonul și Kievul au organizat în secret un program de arme biologice în Ucraina.

Consiliul de Securitate al ONU s-a transformat vineri, 11 martie, într-un câmp de acuzații de dezinformare și manipulare între Occident și Rusia, cu ocazia unei întâlniri solicitate de Moscova privind o presupusă prezență în Ucraina a armelor biologice coordonate cu Statele Unite, care au dezmințit complet aceste acuzații.

Ucraina are „o rețea de 30 de laboratoare” în care se desfășoară „experimente biologice foarte periculoase” , a spus ambasadorul Rusiei, Vasili Nebenzia.

„O serie de teorii ale conspirației sălbatice”

ONU „nu este la curent cu niciun program de arme biologice în Ucraina” , a declarat anterior un oficial al ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, în timp ce ambasadorii Ucrainei și Statelor Unite au respins acuzațiile ruse.

Moscova folosește Consiliul de Securitate pentru a rosti „o serie de teorii ale conspirației sălbatice, complet lipsite de temei și iresponsabile” , a lansat ambasadorul britanic Barbara Woodward.

Omologul său american, Linda Thomas-Greenfield, a precizat că ajutorul oferit de țara sa Ucrainei în materie de biologie a avut ca scop detectarea unor boli precum Covid-19. „Este muncă făcută cu mândrie, claritate și la lumina zilei” și „care nu are nicio legătură cu armele biologice” , a explicat ea, acuzând Moscova că a convocat această întâlnire „în scopul exclusiv de a minți și de a răspândi dezinformarea”, scrie Le Nouvel Observateur.

Acuzațiile rusești fuseseră rostite joi de Ministerul Apărării și șeful diplomației, Serghei Lavrov.

Rusia și Ucraina s-au acuzat din nou reciproc și că au mințit despre maternitatea din Mariupol (sud-est), distrusă săptămâna aceasta de un bombardament rusesc. Vasili Nebenzia, arătând fotografii, a afirmat că o femeie însărcinată care apărea în fața clădirii nu era de fapt însărcinată, în timp ce omologul său ucrainean, Serghei Klisița a asigurat contrariul, anunțând Consiliului „vestea bună” că aceasta a născut.

Chestionati de AFP la finalul intâlnirii, mai mulți ambasadori și-au exprimat consternarea față de turnura luată de întâlnire, unii estimând că nu a fost la nivelul Consiliului care ar trebui sa protejeze pacea și securitatea în lume. „Dacă aș fi știut (…) nu aș fi venit”, a comentat un ambasador sub condiția anonimatului.

Sursa: www.national.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri