4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Atenționare: Washingtonul le recomandă americanilor să evite călătoriile în China din cauza arestărilor abuzive

Publicat pe


„Agenţiile guvernamentale din Republica Populară China aplică legile locale arbitrar, inclusiv prin emiterea de interdicţii de părăsire a ţării aplicabile cetăţenilor SUA şi cetăţenilor altor ţări, fără proceduri legale corecte şi transparente. Cetăţenii americani care se deplasează sau sunt rezidenţi în China pot fi arestaţi fără a avea acces la servicii consulare sau la informaţii despre presupusele delicte”, avertizează Departamentul de Stat de la Washington.

Potrivit avertismentului emis de Washington, autorităţile chineze „au un cadru larg de a cataloga o serie de documente, date, informaţii statistice şi materiale ca fiind secrete de stat, pentru a aresta şi a acuza cetăţeni străini de presupuse acte de spionaj”.

Ordinele de rămânere pe teritoriul Chinei sunt emise pentru a forţa suspecţii să participe la investigaţii ale autorităţilor chineze. În luna mai, un cetăţean american în vârstă de 78 de ani a fost condamnat la închisoare pe viaţă în China sub acuzaţia de spionaj. Beijingul a adoptat săptămâna trecută Legea Relaţiilor Externe, care prevede măsuri de retorsiune împotriva celor care afectează interesele chineze. Beijingul a adoptat o Lege privind contraspionajul, în virtutea căreia au fost efectuate o serie de raiduri la sedii de companii. De asemenea, au fost adoptate prevederi legale pentru sancţionarea criticilor străini.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Sursa: jurnalul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri