16.8 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

Autoritatea pentru Reformă Feroviară cere CFR Călători să aplice REDUCEREA la transport și studenților, nu doar elevilor / Reacția CFR

Publicat peAutoritatea pentru Reformă Feroviară solicită CFR Călători să aplice reducerea la transport și pentru studenți, începând de duminică. Conform sursei citate, „legea este foarte clară” și „nu este normal să ne jucăm cu dreptul unor oameni la deplasare” sau ca studenții să fie încurajați să meargă „cu nașul”.

Solicitarea ARF vine după ce, sâmbătă, CFR Călători a transmis că reducerile se vor aplica începând din 3 septembrie doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți să se aplice după publicarea normelor metodologice a Legii învățământului Superior.

Într-un comunicat de presă, Autoritatea de Reformă Feroviară (AFR) susține că, în urma unor consultări cu juriștii instituției, autoritatea își menține opinia că studenții trebuie să beneficieze de reducere odată cu elevii, pentru că normele metodologice sunt doar „pentru a clarifica tipurile de documente cerute şi modul de verificare şi arhivare”, conform Agerpres.

ARF anunțase încă din 1 septembrie că de facilități vor beneficia ambele categorii: „(…) până la intrarea în vigoare a noilor Norme metodologice prevăzute în Legile nr. 198/2023 și nr. 199/2023, gratuitățile stabilite pentru transportul elevilor, precum și reducerile și gratuitățile stabilite pentru transportul studenților se acordă, începând cu data de 3 septembrie 2023: în cuantumul prevăzut de cele două legi și conform normelor stabilite prin HG 42/2017”.

CFR așteaptă publicarea normelor metodologice Legii învățământului superior

În cursul zilei de sâmbătă, 2 septembrie, însă, CFR Călători a anunțat că facilitățile nu vor fi acordate și studenților, din 3 septembrie:

„CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023”, se arată în comunicat.

Ulterior, în aceeași zi, ARF a transmis că speră ca studenții să nu fie încurajați să dea bani „la naș”.

„Nu este normal ca, în calitate de prestatori de servicii publice, să ne jucăm cu dreptul unor oameni la deplasare. Să îi punem pe studenţi să plătească biletul întreg, într-o perioadă în care aceştia îşi încheie vacanţa sau…Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri