25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Autoritățile locale din Mariupol îi acuză pe ruși că au ars cadavre ca să acopere crimele de război

Publicat peSoldaţii ruşi speră să acopere dovezile de crime de război prin folosirea unor crematorii mobile pentru a arde cadavrele civililor ucraineni pe care i-au ucis, a afirmat miercuri primarul oraşului ucrainean Mariupol, Vadim Boicenko.

Mariupol a fost unul dintre cele mai afectate oraşe de invazia rusă a Ucrainei. Potrivit analiştilor, Rusia intenţionează să controleze oraşul port pentru a lega Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, de enclave etnice ruse din estul Ucrainei. Forţele ruse controlează deja mari părţi ale oraşului.

”Este un nou Auschwitz şi Majdanek”, a scris Vadim Boicenko într-o postare pe Telegram, referindu-se la lagărele de concentrare din epoca nazistă, potrivit Agerpres.

Responsabili ai oraşului Mariupol care s-au refugiat au estimat săptămâna trecută numărul civililor ucişi la 5.000 şi acum vorbesc de zeci de mii. Oraşul avea o populaţie de 440.000 de locuitori înainte de invazie, numărul celor rămaşi în prezent fiind estimat la aproximativ 100.000.

Autoritățile ucrainene au continuat miercuri să adune morți din orașele ruinate din jurul capitalei, în timp ce trupele Moscovei au lăsat tot mai multe dovezi că au ucis civili înainte de a se retrage în ultimele câteva zile.

Ucraina strânge dovezi ale atrocităților ruse de la periferia Kievului și se pregătea pentru ceea ce ar putea deveni o bătălie crucială pentru controlul estului industrial al țării, relatează Associated Press.

Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri