31 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Avem doar 300 de piețe la 320 de așezări urbane. Sute de mii de oameni nu au acces la produse proaspete

Publicat peSute de mii de oameni nu au acces la legume proaspete, brânză și carne, direct de la producător, pentru că în orașele lor nu există o piață agroalimentară. Avem doar 300 la 320 de așezări urbane.

Chiar și acelea nu asigură condiții bune de vânzare așa că fermierii preferă să-și dea marfa pe mâna samsarilor, care vin, deseori, cu adaosuri mari. O soluție pentru îmbunătățirea situației ar fi finanțarea europeană.

Cu 26.000 de locuitori, municipiul Codlea, din județul Brașov, nu are nicio piață. Oamenii își doresc să cumpere legume proaspete, la prima mână, dar nu au de unde.

În loc să vândă aproape de casă, fermierii din zonă sunt nevoiți să plece cu marfa la Câmpina sau la București.

Am renunțat la multe culturi. Am avut legume în câmp deschis, varză, morcovi, pătrunjel, păstârnac, fasole verde, spanac, dovlecei, ceapă albă și ceapă roșie”, a spus un producător local.

Iar în piețele din Brașov, fermierii se luptă cu frigul și mizeria.

Vai de capul meu, ce am tremurat aici toată iarna asta, îmi venea să plâng, mi se rupeau degetele în două”, a povestit o bătrânică.

Mai grav este că, neavând condiții propice pentru a le depozita, oamenii aruncă mari cantități de legume veștejite, stricate sau înghețate.

Ministerul Agriculturii recunoaște că avem prea puține piețe de proximitate, dar numai primăriile pot decide înființarea unora noi sau modernizarea celor existente. Asociația Administratorilor de Piețe din România caută soluții de finanțare nerambursabilă, însă trebuie să rezolve o serie de formalități legate de obiectul de activitate.

Suntem asimilați ca o agenție imobiliară, practic gestionăm și închiriem spații de vânzare. Iar acest obiect de actvitate nu se regăsește pe nici o axă de finațare”, a declarat președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România.

La Vaslui, Primăria a investit 15 milioane de lei pentru a moderniza piața centrală a orașului. Acum, în hală ajungi cu liftul, direct din parcare. Comercianții au la dispoziție frigidere și mașini de făcut gheață. Pot păstra curățenia pentru că apa caldă nu e o problemă.

Avem clima în piață, iarna avem căldura, vara e răcoare. Avem lift, băi curate, duș, dacă vrea cineva să facă un duș seara să se răcorească. Avem spații de depozitare cu frig în ele”, a spus un comerciant.

Tot spațiul are aer condiționat și este monitorizat video cu 54 de camere.

În județul Sibiu, autoritățile locale au găsit o altă soluție, des practicată în vestul Europei: piețele volante, care funcționează doar sâmbăta.Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri