21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

BAC 2023, sesiunea de toamnă. Elevii vor susține proba la Limba și literatura română

Publicat pe


BAC 2023. Elevii vor susține proba la limba și literatura română

Astăzi, 16 august 2023, absolvenții de liceu înscriși la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2023 vor susține proba scrisă la limba și literatura română, având la dispoziție 180 de minute/2 ore pentru a preda lucrarea. Accesul candidaților în sălile de examen s-a făcut între orele 07:30 – 08:30.

Pe data de 17 august, va avea loc proba scrisă la materia obligatorie a profilului, pe 18 august, va avea loc proba scrisă la materia la alegere a profilului și specializării, iar pe 21 august, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă a elevilor străini.

Pe data de 25 august, până la ora 12:00, se vor afișa rezultatele, iar elevii vor putea depune contestații până la ora 18:00, iar pe data de 29 august, vor fi afișate rezultatele finale.

BAC 2023, sesiunea de toamnă. Lucrările elevilor vor fi corectate digital

În premieră, sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2023 va fi corectată digital. Ministerul Educației a cumpărat scannere pentru fiecare sală de examen din România. După ce elevul termină de scris, merge la catedră, unde un membru al comisiei îi scanează teza în prezența lui și o introduce într-o aplicație cu trafic de date protejat.

La o apăsare de buton, lucrarea este trimisă anonimizat, prin platforma securizată, către doi profesori corectori aflați în județe diferite.

Profesorii vor evalua lucrările dintr-un centru de examen, direct din aplicație, aplicație ce are setări speciale care scad riscul de eroare. De exemplu, dacă profesorul încearcă să treacă nota 6 pentru un exercițiu care valorează cel mult nota 5, aplicația va da eroare. Această schimbare este menită să înlăture eroarea umană pentru că unii profesori greșeau la calcule, elevii primind note cu câteva puncte mai mari.

Ce trebuie să știe elevii despre corectarea lucrărilor și acordarea notelor?

„Art. 12. — (1) În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

(2) În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare și se procedează astfel:

— președintele comisiei nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

— după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare dintre cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către evaluatori;

— președintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor…Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri