Care este parcursul subiectelor?
O profesoară, care a făcut parte în anii trecuți în Comisiile de lucru care se ocupă de realizarea subiectelor, ne-a explicat, sub anonimat, cum funcționează procesul:
- Se lansează la începutul anului școlar un apel de selecție a profesorilor care vor să facă parte din grupul de lucru. Candidații au de făcut un subiect care să fie creație proprie, deci care să nu aibă nicio legătură cu ce s-a dat vreodată. Selecția se face la nivelul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație;
- Profesorii aleși semnează un contract de confidențialitate. În acesta este specificat că „nu vei comunica faptul că faci parte din acest grup de lucru și nicidecum conținutul subiectelor”;
- Fiecare profesor din comisiile de lucru elaborează aproximativ 10 subiecte de-a lungul anului. Atfel, în preajma examenelor, sunt în jur de 50 de subiecte realizate pentru fiecare materie și unul dintre acestea ajunge să fie rezolvat de sutele de mii de elevi examinați;
- Cu o zi sau două înainte sunt chemați dintre cei din grupul de lucru – cam două persoane, plus consilierul care se ocupă de Evaluare sau de Bacalaureat și se mai uită o dată pe subiecte. Din acestea selectează cele 10 sau 7, câte decid ei să rămână la ultima extragere.
Recomandări
AZILELE GROAZEI. Managerul de la Obregia e singurul medic care susține că „nu am constatat” urme de violență la pacienții din Voluntari. Țîbîrnă a fost numit de Firea și a lucrat pentru Pandele
Cu o zi înainte de examene, doar trei persoane știu subiectele care ar putea fi date, doi profesori din grupul de lucru al subiectelor și consilierul din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), responsabil de examenul respectiv. Numele acestora sunt ținute la secret.
După ce au fost alese subiectele, acestea „sunt distribuite electronic către inspectorate, iar de la inspectorate – către centrele de examene. Dar ele nu pot fi deschise decât de către centrele de examene, în școală”, mai spune profesoara.
Procedura – securizată, dar secretizată de CNPEE
Directorul CNPEE Marian Șuță a refuzat să ne spună cum se desfășoară elaborarea subiectelor, pentru că este un lucru care nu ar trebui să fie făcut public, dar a precizat că aceasta este „o procedură foarte bine pusă la punct și securizată”.
Marian Șuță spune că va cere către STS să dea un comunicat oficial la finalizarea anchetei cerute de Ministerul Educației și spune că „elevii nu trebuie să se concentreze pe astfel de chestiuni, ei trebuie să învețe”. Totuși, Șuță afirmă că „reputația instituției a fost pătată”.
Contactați de Școala 9, cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au spus că ei oferă doar suportul tehnic pentru elaborarea și distribuirea subiectelor, iar „din punct de vedere tehnic, platforma informatică a…