32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Băncile din UE se confruntă cu controale de lichiditate anul viitor, după crizele din 2023

Publicat pePlanurile băncilor din Uniunea Europeană de a supraviețui unei crize majore fără a fi nevoite să apeleze la banii băncii centrale vor fi supuse unui control intens anul viitor, a declarat organul de supraveghere bancar al blocului, scrie Reuters.

Lichiditatea băncilor europene, supusă unui control în 2024

Nevoia de opțiuni credibile a fost întărită după ce banca centrală elvețiană a intervenit cu o protecție de lichiditate pentru Credit Suisse în martie, înainte ca aceasta să fie preluată de rivalul UBS.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a declarat joi că va începe să verifice anul viitor dacă autoritățile naționale de reglementare testează ipotezele băncilor privind găsirea lichidității după un colaps, în special în lumina „vitezei potențiale de retragere a depozitelor, un element crucial care a apărut în contextul recentului eveniment de criză din SUA și Elveția”.

Evaporarea rapidă a lichidității a fost evidențiată și de prăbușirea Băncii Silicon Valley din Statele Unite și a determinat deja autoritățile bancare globale să revizuiască cerințele de lichiditate pentru bănci în fiecare zi.

Lichiditatea se referă la numerar ușor disponibil sau la datoria pe termen scurt cu un cumpărător gata să finanțeze operațiunile de zi cu zi ale unei bănci fără a fi nevoie să vândă active.

EBA a publicat joi concluziile primului său raport care analizează modul în care autoritățile de reglementare din cele 27 de țări din UE aplică regulile de „rezolvare” introduse după criza financiară globală pentru a evita salvarea băncilor de către contribuabili.

Rezolvarea poate însemna închiderea fără probleme a unei bănci și transferul activităților cheie, cum ar fi depozitele către un creditor solvabil, sau organizarea unei redresări prin restructurarea băncii, astfel încât să poată accesa piețele sau alte surse pentru ca lichiditatea să rămână în activitate.

„Strategiile și acțiunile sugerate de instituții pentru a sprijini lichiditatea în rezoluție au rămas limitate și s-au concentrat în mare parte pe accesarea facilităților băncii centrale”, a spus EBA în raportul său.

Abordarea piețelor private pentru lichiditate, totuși, poate fi dificilă pentru o bancă stresată care iese din rezoluție și chiar și obținerea lichidității băncii centrale poate fi dificilă fără suficiente garanții, a menționat EBA.

Alte opțiuni de lichiditate includ cedarea de active, emiterea de datorii sau utilizarea liniilor de credit garantate.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri