14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Banii cash pe care orice român e bine să îi aibă în casă, în caz de urgenţe

Publicat peAnaliştii economici spun că orice român este bine să aibă nişte bani cash în casă, în caz de urgenţe, dar şi la el, chiar dacă are cardul în portofel, pentru situaţii care impun acest lucru.

„Cred că e de luat în considerare să păstrăm și bani cash. Adică să și scoatem bani de pe card la salariu.

Cât priveşte suma pe care e bine să o retragem, depinde de veniturile fiecăruia. Dar un minim de 500 de lei în casă e bine să ai cash, pentru că, de exemplu, dacă ți se sparge o conductă și îți vine un meseriaş să-ți repare conducta, nu poți să plătești cu cardul. De aceea, trebuie să ai bani cash.

De asemenea, dacă te duci la un magazin din colțul străzii s-ar putea să nu meargă plata cu cardul, că de regulă așa funcționează lucrurile din păcate în România, și trebuie să ai bani. Deci trebuie să avem întotdeauna bani cash în casă, dar şi la noi.

În România, doar 20% din populație folosește cardul și mai mult decât atât, în mediul rural, mai ales în orașele mici, cam 30%-40% dintre magazine nu folosesc plățile electronice”, a spus analistul economic Adrian Negrescu, miercuri, la Antena 3 CNN.

Adrian Negrescu: „Nu ţineţi salariul pe cardul de debit”

De asemenea, un alt sfat important pentru aproape toți angajații din România este calea că nu trebuie să ne ținem salariul pe cardul de debit în care primim banii.

Cea mai bună soluție ar fi ca, după plata facturilor, banii rămași pe card să fie transferați într-un cont de economii. 

„Recomandarea este valabilă doar pentru cei care au cu ce să facă economii.

Dacă ai bani de economisit, da, e bine să transferi banii din contul de debit către un depozit la bancă sau titluri de stat sau orice altă modalitate de economisire care să-ți aducă dobândă.

Adrian Negrescu: „Cu salariul pe cardul de debit, banii își pierd din valoare pe fondul inflației”

E bine de ştiut că dacă îţi ții banii în contul curent fără să ai niciun fel de dobândă, practic banii aceia își pierd din valoare pe fondul inflației. 

În esență, dacă nu ai bani să faci economii, cel mai bine ar fi ca atunci când primești banii pe card, din salariu sau din orice altă sursă de venit, să-i calculezi cu foarte mare atenție, să pui niște bani deoparte, indiferent dacă ai sau n-ai de unde. 

În general, măcar 200 de lei dacă ai de unde să pui niște bani deoparte, ar fi bine să îi ții, și o parte dintre ei să-i păstrezi cash. De ce? Pentru că, din păcate, în România încă funcționează cash-ul. Adică sunt locuri în care te duci cu cardul și nu poți să cumperi nimic. 

Deci trebuie să fim foarte atenți în momentul în care primim banii din salariu și să nu ne apucăm să-i cheltuim din prima zi. Acesta este un lucru esențial”, a spus Adrian Negrescu, analist economic.

Sursa: www.antena3.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri