21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Bătrânii care rămân fără pensie! Decizia vizează 1 milion de români. Anunțul e oficial

Publicat peVești importante pentru o anumită categorie de pensionari din România. Veniturile pe care le încasează în acest moment nu vor mai fi la fel după ce se va realiza recalcularea despre care se tot vorbește. Iată ce se va întâmpla cu banii a aproximativ un milion de persoane care sunt ieșite din câmpul muncii.

Bătrânii care rămân fără pensie!

Pensiile nu vor mai fi la fel pentru unii români după procesul de recalculare. Astfel, cei care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor beneficia de o indemnizație, pe noua formulă de calcul a pensiei. Așadar, în cazul în care suma care rezultă este mai mică decât indemnizația socială minimă, ei pot opta să primească indemnizația în locul pensiei recalculate.

Așadar, noua lege a salarizării le va permite celor ieșiți din câmpul muncii cu mai puțin de 15 ani de cotizație să aleagă între pensia minim garantată pe baza contributivităţii şi o indemnizaţie socială.

Citește și: 500 de lei în plus la pensie pentru acești pensionari. E oficial, anunțul făcut de Ministerul Muncii

Cum vor putea face această alegere

Pentru a beneficia de această opțiune, ei trebuie să își exprime alegerea cu trei luni înainte de aplicarea legii. În prezent, peste un milion de români primesc pensia minimă garantată de 640 de lei.

„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii.

Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Potrivit noii formule de calcul, în cazul unei vechimi de minimum 15 ani, pensionarul primeşte 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. În acest fel se ajunge departajări clare, în funcţie de numărul de ani petrecuți în câmpul muncii: cel cu 13 ani primeşte o pensie de 1.032 lei în 2021, cel cu 19 ani – 1.176 lei, iar cel cu 35 de ani vechime – 1.560 lei.

Citește și: Pensia intră mai repede pe carduri în august. Veste bună pentru milioane de români

Sursa: playtech.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri