O băutură populară, asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate, este savurată de milioane de oameni din întreaga lume. Printre aceste beneficii se numără capacitatea sa de a spori sistemul imunitar și de a reduce tensiunea arterială.
Ceaiul de măceșe este remarcabil pentru întărirea sistemului imunitar și reducerea tensiunii arteriale, făcându-l foarte util în tratarea răcelilor.
Prepararea ceaiului de măceșe este extrem de simplă, iar gustul său plăcut poate fi îmbogățit cu fructe și condimente.
Măceșele sunt bogate în vitamina C, conținând de câteva ori mai mult decât lămâile, precum și vitaminele B, PP, P, potasiu, magneziu și taninuri.
Un decoct de măceșe are proprietăți antiinflamatorii puternice.
Citește și: Planta care ușurează digestia. Lidia Fecioru: „Se poate lupta cu foarte multe infecții”
De asemenea, ceaiul de măceșe este recomandat pentru femeile însărcinate, îmbunătățind calitatea laptelui matern.
Trebuie avute în vedere și contraindicațiile ceaiului de măceșe.
Fiind bogat în acid ascorbic, acesta poate irita mucoasa intestinală și nu este potrivit pentru cei cu afecțiuni intestinale.
De asemenea, are un efect diuretic, deci este mai bine să nu fie consumat înainte de culcare sau înainte de călătorii.
Ceaiul de măceșe poate fi preparat din fructe proaspete sau uscate
Dacă alegeți varianta uscată, gustul va fi mai puțin intens.
Înainte de preparare, este important să spălați bine măceșele sub jet de apă.
Dacă preferați să utilizați boabe întregi, puteți să le înfășurați în mai multe straturi de tifon pentru a evita ca semințele să ajungă în băutură și să irite mucoasa stomacului.
Cel mai simplu mod de a prepara ceaiul de măceșe este prin infuzarea într-un termos
După clătirea boabelor și înțeparea lor cu o scobitoare în cazul boabelor întregi, înfășurați măceșele într-o bucată de tifon și puneți-le în termos.
Adăugați apă fierbinte (dar nu clocotită) și acoperiți cu capac.
Timpul de infuzare variază între 2-3 ore pentru boabele zdrobite și 8-10 ore pentru cele întregi.
Dacă doriți, puteți adăuga zahăr pentru a îndulci băutura.