24.6 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Belarus spune că se va apăra cu arme nucleare dacă Occidentul va invada prin Polonia

Publicat pe


Președintele belarus Alexandr Lukașenko a acuzat Occidentul că „se pregătește să invadeze” Belarusul din Polonia și a salutat mișcarea Moscovei de a amplasa focoase nucleare tactice în Belarus, spunând că armele sunt necesare pentru a proteja țara, potrivit CNN.

Într-un discurs adresat vineri națiunii, Lukașenko a declarat că a intensificat discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin despre desfășurarea de arme nucleare tactice și strategice – mai puternice – pentru a face față amenințărilor venite din partea aliaților occidentali ai Ucrainei, despre care susține că pregătesc o lovitură de stat împotriva sa.

„Dacă va fi necesar, în Belarus vor fi introduse nu doar arme nucleare tactice, ci și strategice”, a declarat el, citat de mass-media de stat BELGA, în primele sale comentarii de când Putin a anunțat că intenționează să finalizeze construcția unei instalații speciale de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus până la începutul lunii iulie.

El a confirmat că Moscova a transferat deja în Belarus un sistem de rachete cu rază scurtă de acțiune Iskander, un dispozitiv care poate fi echipat cu focoase nucleare sau convenționale.

„Avioanele noastre transformate pot transporta și un focos nuclear. Ați auzit de la președintele Rusiei despre planurile comune de a crea infrastructura corespunzătoare pe teritoriul Belarusului. Vreau doar să clarific: întreaga infrastructură a fost creată și este pregătită”, a spus el.

Lukașenko a subliniat că Minskul și Moscova vor face „toate eforturile și vor folosi mijloacele pentru a-și asigura suveranitatea și independența”, împotriva Poloniei și a vecinilor săi occidentali „zeloși”, pe care i-a acuzat că pregătesc „formarea unor regimente, steaguri, legiuni”, pentru o „lovitură de stat ulterioară în Belarus”.

„În același timp, transferul de trupe NATO în est se desfășoară într-un ritm accelerat. Numai în Polonia și în țările baltice, gruparea blocului dispune astăzi de peste 21.000 de militari, 250 de tancuri, aproape 500 de vehicule blindate, aproximativ 150 de avioane și elicoptere. Și toată această armată se antrenează cu sfidare în apropierea granițelor Belarusului și Rusiei. Întrebarea este aceeași: de ce?”, a spus el.

Ca răspuns, armata belarusă a primit instrucțiuni să „restabilească imediat locațiile” din Belarus unde se aflau anterior sisteme de rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare. „Dacă este necesar, Putin și cu mine vom decide și vom introduce aici arme nucleare strategice. Și trebuie să înțeleagă acest lucru, cei care încearcă să ne arunce în aer în străinătate, astăzi, din interior și din exterior. Nu ne vom opri în fața a nimic, protejându-ne țările, statele și popoarele noastre”, a declarat liderul belarus, adăugând că este „încrezător că aceste măsuri” vor descuraja „șoimii de peste mări și sateliții lor pentru o lungă perioadă de timp”.Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri