4.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

Benzina înregistrează o nouă scumpire. Prețul benzinei şi al motorinei în România, astăzi, 21 septembrie 2023

Publicat pePrețul carburanților în România, astăzi, 21 septembrie 2023. Benzina se scumpeşte din nou, iar motorina standard stagnează de o săptămână.

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă joi 7,24 lei şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil şi Petrom din Bucureşti. Benzina creşte faţă de ieri, când preţul unui litru de combustibil costa 7,22 lei. 

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 7,25 lei și 7,47 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,75 lei la 8,12 lei.

Citeşte şiNoi scumpiri la carburanţi, tutun şi alcool din 1 ianuarie 2024. Banii pe care îi vom da în plus la un plin de benzină

Cea mai ieftină motorină standard costă joi 7,46 lei şi stagnează la acest preţ din data de 14 septembrie. 

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,49 lei și 7,72 lei.

Motorina premium costă 7,92 lei litrul cea mai ieftină, preţul ajungând până la 8,23 lei.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Sursa: www.antena3.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri