30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

BERD „suspendă, cu efect imediat” accesul Rusiei şi Belarus la fondurile sale

Publicat peBanca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni că „suspendă, cu efect imediat” accesul Rusiei şi Belarus la finanţările sale şi la expertiza sa, în urma invadării Ucrainei.

Această decizie „înseamnă că nu pot exista noi finanţări de proiecte sau activităţi de cooperare tehnică” a BERD în Rusia sau în Belarus, a precizat instituţia într-un comunicat,  potrivit France 24.

Banca, care anunţase deja că îşi închide birourile la Moscova şi Minsk, arată că ea „îşi rezervă dreptul de a suspenda sau de a anula noi plăţi din finanţările pe proiectele existente”.

Acest anunţ a intervenit când Uniunea Europeană discută luni despre sancţiuni suplimentare contra Moscovei, după descoperirea unui mare număr de cadavre de civili în regiunea Kievului, în special la Bucea, după retragerea rusă.

„Este trist că am ajuns aici după atâţia ani de cooperare şi de activitate în aceste două ţări. Dar războiul dus de Rusia contra Ucrainei nu ne-a lăsat altă soluţie decât să condamnăm cu mai mult decât cu vorbe”, a comentat Odile Renaud-Basso, preşedinta BERD, citată în comunicat.

BERD spune că se concentrează de acum pe desfăşurarea unui program de sprijin de 2 miliarde de euro pentru Ucraina şi ţările din regiune direct afectate de criza refugiaţilor, anunţat la începutul lui martie.

Banca s-a angajat de asemenea să participe la un program de reconstrucţie a Ucrainei de îndată ce o vor permite condiţiile.

Instituţia avertizase săptămâna trecută că războiul face să apese asupra economiei mondiale riscul de a se găsi confruntată cu „cel mai puternic şoc de aprovizionare de la începutul anilor 1970”.

Potrivit BERD, economia Ucrainei ar urma să se contracte cu 20% în acest an din cauza invadării ţării de către Rusia, al cărei PIB va scădea cu 10% – pornind de la principiul că o oprire a ostilităţilor va fi decisă peste câteva luni, urmată de un efort major de reconstrucţie a Ucrainei.

Potrivit acestui scenariu, economia Ucrainei va creşte cu 23% anul viitor, în vreme ce PIB-ul Rusiei, care ar urma să mai primească sancţiuni, ar urma să se stabilizeze cu o creştere zero.

BERD a fost fondată în 1991 pentru a ajuta ţările din fostul bloc sovietic să treacă la o economie de piaţă, dar ea şi-a extins perimetrul pentru a include ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa deNord.

Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri