22.6 C
București
miercuri, 10 august 2022

Biata de ea, dată în urmărire și dispărută

Publicat pe


Încep să iasă laiveală secretele gîndirii economice a actualei guvernări. Înțeleptul Marcel Ciolacu, mai nou, hotărît să arate poporului că el este la fel de bun la suflet ca un călugăr retras într-o peșteră, a cerut o intervenție hotărîtă, dar pe termen scurt, asupra accizei. Acciza este dușmanul, este curva, este păcatul și pericolul, o adevărată pacoste pe capul cetățeanului, a economiei și a antreprenorului. Ba chiar și beleaua cea mare pe capul călugărului cu automobil. Și ce a zis bunul Ciolacu? Așa s-a trezit scriind fără voie prima pagină de aur a economiei socialiste românești.

-Eu am cerut ministrului de Finanţe o simulare – ce înseamnă acciza la carburanţi şi cât este componentă din preţ. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare un preţ ca şi efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie pe o perioadă limitată, înjumătăţirea, de exemplu, accizei ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei, fiindcă a doua mare problemă după scumpiri este inflaţia”.

Adrian Câciu, noul creier de aur al PSD, cel care l-a înlocuit la computerul de programat finanțele țării pe Darius Vâlcov, precedenta luminăție fiscală și financiară a partidului, a scotocit în opera sa economică de pe net și a simulat validitatea ideii salvatoare primită de la generosul Ciolacu. Tăiem 50% din acciză pe o perioadă limitată! Imediat, el a comunicat țării pe Facebook marea sa descoperire:

-„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% aaccizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompăimediat cu peste 1 leu. Propunereaa fost validată în ședința de azi (marți-n.r.), astfel că, înperioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurilela combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toțiconsumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”.

Generos Adrian Câciu, ca și Ciolacu! Și finanțist, și economist, și ministru, nu stafie și papagal! De îndată, comunicatorii partidului au dat fuga la televizor și au preamărit ideea. Are valoare de descoperire și merită un premiu anual dacă nu chiar un Nobel pentru economie.

Ca nu cumva poporul român (alcătuit din cei care tresar la formularea „facturile românilor”, la care mai trebuie adăugați turcii, arabii și italienii sosiți prin părțile noastre , și ei cu facturi incarcate) să ofteze că generozitatea PSD-ului ar puteada în bîlbă, ministrul socialist al Finanțelor a adăugat:

-„Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”.

Popor român, nu te speria și nu rîde! Social-democrații de asta au venit la guvernare. Să protejeze populația și firmele românești, chiar de-ar fi să-și dea cu stîngul în dreptul și să calce în picioare toate legile pe care le-au semnat în mandatele precedente. Ori luptăm cu criza energetică, ori îi rupem dinții, părea să spună Marcel Ciolacu la Antena 3, mîndru de ideea sa și a lui Câciu. Adevărul este că gîndirea lor seamănă atît de bine încît nu ne putem da seama pe ale cui sinapse a ciripit prima data! Oricum, avem o confirmare că ideea decapitării temporare a accizei la combustibil va avea efecte benefice. Însuși bunul Ciolacu a spus:

”Din simulările făcute de către domnul ministru ar scădea cu 1,2 lei preţul”. Din aceată propoziție rezultă cît se poate de clar că ideea a fost verificată și prin trecerea repetată prin filtrele științifice ale lui Adrian Câciu. Pe neașteptate, în scenă a intrat și cîrtitorul Cîțu, mare adversar al propunerilor ciolaco-câciste. Și-a netezit părul răritde atîtea idei șchioape, bazate mai ales pe împrumuturi, și a zis:

„-Problema este că dacă nu scade preţul la pompă, cineva trebuie să răspundă pentru asta. Trei miliarde să-i luăm de la buget şi să-i dăm companiilor şi să nu răspundă nimeni, ar fi greşit”.

Știți ce însemana asta în traducere liberă? Tăiem acciza la jumătate, dar ne tăiem și craca. Și dacă nu funcționează, trebuie să belim pe cineva! Miercuri, totul s-a îmbunătățit. Nu se mai poate!

-Trebuie discutat cu Comisia Europeană, pentru că, dacă eşti  atent şi citeşti tratatul cu Comisia Europeană, vei vedea că nu este ca la TVA, nu există niciun fel de portiţă de negociere, este o acciză, dacă reducerea este sub acciza minimă infringementul este declanşat automat şi diferenţa trebuie plătită de la buget. Pe lângă cele 3 miliarde pentru trei luni de zile – ceea ce mi se pare aberant să iei o măsură pentru trei luni de zile, dar, în fine, trebuie să dai şi de la buget restul”.

Modificare esențială. De la Nobelul pentru Economie, specialiștii români ai momentului se mută repede la PARFP (Premiul Anual pentru Ridicol în Finanțele Publice).

The post Biata de ea, dată în urmărire și dispărută appeared first on Cotidianul RO.Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri