17.4 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Blinken: Joe Biden este dispus să se întâlnescă cu Vladimir Putin „oricând” pentru a evita un război

Publicat pe



Preşedintele american Joe Biden este pregătit să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin „în orice moment şi indiferent de format, dacă acest lucru permite evitarea unui război” în Ucraina, a declarat duminică secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în condițiile în care potrivit unor surse din spionajul american, comandanții ruși din teren ar fi primit deja ordinul de a invada Ucraina.

În noiembrie anul trecut, cotidianul rus Kommersant scria că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden ar putea avea o întrevedere faţă în faţă la începutul lui 2022, dar până atunci cei doi lideri vor mai discuta prin videoconferințe.

După învestirea sa ca președinte, în ianuarie 2021, Joe Biden a avut o primă întrevedere cu Vladimir Putin în iunie 2021, la Geneva, în condiţiile în care relaţiile ruso-americane de după Războiul Rece erau afectate de o serie de probleme, printre care Ucraina, Siria şi plasarea în detenţie a opozantului Aleksei Navalnîi.

După ce a discutat în ultimele zile cu numeroşi lideri europeni, „preşedintele Biden a indicat foarte clar că este pregătit să se întâlnească cu preşedintele Putin în orice moment şi indiferent de format”, a subliniat Antony Blinken la CBS.

Şeful diplomaţiei americane, care a avut duminică interviuri pentru toate marile posturi de televiziune americane, a reafirmat de asemenea că este încă posibilă calea diplomatică, „până când tancurile sunt cu adevărat puse în mişcare şi avioanele ridicate în aer”. El a reconfirmat că toate indiciile arată că Rusia este „pe punctul de a invada” Ucraina, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Ultima discuţie telefonică între cei doi lideri a avut loc la 12 februarie, când Kremlinul a denunţat o „isterie” americană ajunsă la apogeu în legătură cu o pretinsă invazie iminentă în Ucraina.

Respingând orice acuzaţie de exagerare a crizei, secretarul de stat al SUA a reiterat că Rusia este „pe punctul” de a invada Ucraina și susține că deocamdată, Putin urmează „aproape la literă” scenariul prefigurat de SUA. „Tot ce vedem sugerează că situaţia este gravă, că suntem în pragul unei invazii”, a atras el atenţia la CNN, adăugând că menţinerea de trupe ruse în Belarus pentru exerciţii militare amplifică, la rândul său, temerile privind o invazie.

Editor : Luana Pavaluca



Sursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri