17.7 C
București
duminică, 2 octombrie 2022

Blinken spune că țările NATO au „undă verde” pentru a trimite avioane de luptă în Ucraina

Publicat peSecretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică, 6 martie, că membrii NATO au permisiunea de a trimite avioane de luptă în Ucraina, în timp ce SUA și aliații își continuă eforturile de a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei, scrie CBS.

„Țările NATO au undă verde pentru a trimite aviaone de luptă în Ucraina”, a spus Blinken într-un interviu pentru „Face the Nation”, când a fost întrebat dacă guvernul polonez, membru al NATO, ar putea trimite avioane de luptă în Ucraina. „De fapt, discutăm cu prietenii noștri polonezi chiar acum despre ce am putea face pentru a le satisface nevoile dacă, de fapt, vor alege să furnizeze aceste avioane de luptă ucrainenilor.”

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat pentru CBS News că administrația Biden evaluează capacitățile pe care le-ar putea oferi pentru a furniza avioane Poloniei dacă ar decide să transfere avioane în Ucraina, dar a remarcat că se ridică mai multe întrebări care apar din decizia de a face acest lucru, inclusiv cum ar putea avioanele să fie transferate din Polonia în Ucraina.

Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în SUA, a declarat pentru „Face the Nation” că speră că Ucraina va primi avioane de luptă din Polonia „cât mai curând posibil”.

„Colaborăm cu americanii, în special, cu prietenii și aliații noștri, pentru a-i aproviziona constant cu toate munițiile și avioane antiaeriene, antitanc și avioane pentru a apăra eficient țara”, a spus ea.

Războiul dintre Rusia-Ucraina a stârnit sprijin la nivel mondial pentru poporul ucrainean și un răspuns unitar din partea Occidentului. Aliații americani și europeni au oferit ajutor militar și umanitar Ucrainei și au impus sancțiuni ample celor mai mari instituții financiare ale Rusiei, oligarhilor ruși și oficialilor de rang înalt de la Moscova, inclusiv președintele Vladimir Putin însuși și ministrul de externe Serghei Lavrov, ca parte a eforturilor de a conduce țara în afara sistemului financiar global. Putin a declarat că sancțiunile impuse Rusiei seamănă cu o declarație de război.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri