13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Bogdan Aurescu explică de ce NATO nu poate institui o zonă de interdicţie aeriană asupra spaţiului aerian al Ucrainei

Publicat pe


Sursa foto: Gazeta de Sud

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a vorbit despre cerințele lui Zelenski în ceea ce privește instaurarea unei zone de interdicție aerienă în Ucraina. Demnitarul român a explicat faptul că Alianța Nord-Atlantică nu poate face acest lucru deoarece ar însemna o implicare directă a NATO în conflict.

„Şi cum Ucraina nu este stat membru NATO, Alianţa nu poate face acest lucru, din păcate”, a declarat Aurescu, informează news.ro.

Cu toate acestea, Aurescu a anunțat că aliații au ajutat, ani la rând, Ucraina, în special după cucerirea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

„Există mult sprijin oferit deja Ucrainei de către NATO. Din păcate, o zonă de interdicţie aeriană nu poate fi instituită de NATO din cauzele pe care deja le-am enumerat şi cred că sunt evidente”, a mai spus ministrul de Externe.

Președintele Ucrainei a anunțat că nu mai vrea să facă parte din NATO

Aurescu a afirmat că atât UE, cât și NATO sunt conștiente de faptul că armata Rusiei este de zece ori mai mare decât cea ucraineană și că e nevoie constant de armament, rachete antiaeriene și armament anti-tanc.

„Cred că statele membre NATO şi UE au oferit, individual, foarte mult sprijin Ucrainei. După cum vă amintiţi, UE a adoptat deja o decizie de a finanţa aprovizionarea cu armament a Ucrainei. Acest lucru se întâmplă deja, dar, încă odată, o zonă de interdicţie aeriană este ceva ce NATO nu poate asigura”, a concluzionat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Reamintim că în urmă cu o zi, președintele Ucrainei a acuzat Occidentul că nu acceptă Ucraina în NATO din cauza unui conflict direct cu Rusia. Acesta a mai susținut că este de acord să negocieze pentru încetarea focului, fără însă a capitula, precizând că Ucraina nu va fi condusă niciodată „din genunchi.”

„În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de o confruntare cu Federația Rusă, nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales”, a spus Zelenski la un post de televiziune american.

Bogdan Aurescu solicită sprijinul UE pentru Republica MoldovaSursa: zin.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri