13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Bombardamente în Liov și Herson, explozii în Ivano-Frankivsk. ONU: Războiul din Ucraina a făcut aproape 1.600 de victime civile

Publicat peSunt 18 zile de când armata lui Putin a început invazia în Ucraina. În cursul nopții au răsunat din nou sirenele în mai multe orașe din Ucraina. Forțele ruse  au bombardat în această dimineață Liov și Herson. Sunt explozii și în Ivano-Frankivsk. Sună sirenele, iar oamenii sunt sfătuiți să se adăpostească imediat. Între timp, Rusia și Ucraina negociază prin videoconferință găsirea unei soluții în conflictul dintre cele două țări.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Herson respinge un posibil referendum de independență susținut de Rusia

ACTUALIZARE 7.50. Consiliul regional din orașul ocupat Herson a votat pentru adoptarea unei rezoluții prin care se afirmă că orașul rămâne ucrainean, au declarat oficialii locali, conform BBC.

Votul are loc pe fondul acuzațiilor oficialilor ucraineni potrivit cărora Rusia plănuiește un referendum privind crearea unei „republici populare” separatiste.

Iuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al consiliului, a declarat într-o postare pe Instagram că membrii organismului „au acceptat apelul conform căruia regiunea Herson este Ucraina” cu 44 de voturi.

El a scris că deputații nu ar putea „recunoaște niciodată încercările de a crea o „republică populară” în regiunea Herson și de a ocupa o parte din Ucraina”.

„Regiunea Herson a fost, este și va fi o parte integrantă a unui singur stat – Ucraina”, a adăugat el.

Oficial de la Vatican: Lumea „se întoarce în trecut”

ACTUALIZARE 7.40. Un înalt oficial de la Vatican și-a exprimat îngrijorarea că invazia Rusiei în Ucraina este un indiciu că lumea „se întoarce în trecut în loc să îndrăznească să facă pași spre un viitor diferit”, scrie BBC.

Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, considerat pe scară largă drept al doilea cel mai puternic om al Bisericii Catolice după Papa Francisc, a făcut apel la Rusia să negocieze cu Ucraina, spunând că liderii „care duc războaie se bazează pe logica diabolică a armelor și uită de umanitate”.

El a repetat oferta Vaticanului de a găzdui discuții de mediere și a spus că este important să se facă pași către „un viitor de coexistență pașnică”.

„Războiul este ca un cancer care crește, se extinde și se hrănește cu el însuși. Este o aventură fără întoarcere, pentru a folosi cuvintele profetice ale Sfântului Ioan Paul al II-lea. Din păcate, trebuie să recunoaștem acest lucru: am căzut într-un vârtej care poate avea consecințe incalculabile și nefaste pentru toată lumea. Dar aș vrea să spun, de asemenea, că nu este niciodată prea târziu, nu este niciodată prea târziu pentru a face pace, nu este niciodată prea târziu pentru a reveni asupra propriilor pași și a găsi un acord”, a adăugat el.

Zelenski: Invadatorii rușii nu ne pot cuceri

ACTUALIZARE 7.30. Rușii nu au puterea să ne cucerească, spune președintele Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a postat azi-noapte un nou mesaj video în care s-a arătat încrezător că șansele Rusiei de a invada cu succes țara sa sunt mici. Zelenski a făcut din nou apel către aliații vestici, pe care îi îndeamnă să ajute mai mult Ucraina.

Volodimir Zelenski: „Invadatorii rușii nu ne pot cuceri. Nu au această putere. Nu au acest spirit. Se bazează doar pe violență și pe teroare. Pe arme, pe care le dețin din plin. Dar invadatorii nu au nicio bază naturală pentru viața normală. În așa fel încât oamenii să poată fi fericiți și să viseze. Sunt incapabili să ducă o viață normală! Oriunde Rusia a intrat pe teritoriu străin, visele au fost imposibile.

Repet aliaților și prietenilor noștri: trebuie să facă mai mult pentru țara noastră, pentru ucraineni și Ucraina. Pentru că nu este doar pentru Ucraina, dar pentru toată Europa.

Inamicul care țintește cu intenție orașe pașnice și ambulanțe și bombardează spitale nu se va opri la o singură țară dacă are puterea să meargă mai departe”.

ACTUALIZARE 7.25. Ministerul ucrainean al apărării a precizat că cei şapte civili, femei şi un copil, despre care se informase sâmbătă că şi-au pierdut viaţa după ce forţele ruse au atacat un convoi în apropierea unui sat din regiunea Kiev, nu se aflau într-un coridor de evacuare agreat, transmite duminică Reuters.

Serviciul de informaţii al Ucrainei anunţase iniţial că cele şapte persoane care au murit în apropierea localităţii Peremoha se aflau pe un „culoar verde” de evacuare, convenit cu partea rusă.

Potrivit precizărilor făcute de ministerului apărării, persoanele ucise făceau parte dintr-un convoi de civili care au încercat să scape singuri şi s-au evacuat în afara coridorului agreat cu partea rusă. 

ACTUALIZARE 7.20. Războiul din Ucraina a făcut aproape 1.600 de victime civile, potrivit Națiunilor Unite.

579 de morți și 1000 de răniți este bilanțul verificat de ONU. Printre cei care și-au pierdut viața sunt și 42 de copii, iar 54 au fost răniți.

Ieri, 7 civili au murit când încercau să plece dintr-o zonă din apropierea capitalei Kiev. Printre victime e și un copil.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri ca trupele ruse continuă focul în timpul evacuărilor.

Un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol

ACTUALIZARE 7.00. Un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol, care se află sub control militar rusesc, după ce primarul ales a fost răpit vineri, potrivit administrației regionale Zaporojie.

Melitopol este un oraș din sudul Ucrainei care se află între orașul Mariupol, aflat sub asediu, și orașul Herson, ocupat în prezent de Rusia. Forțele rusești au ocupat Melitopol la câteva zile de la începutul invaziei, dar de atunci orașul a cunoscut proteste sporadice.

Vineri, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost văzut într-o înregistrare video în timp ce era scos de bărbați înarmați afară din clădirea guvernamentală. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susținut de Rusia, a susținut că Fedorov este terorist și că este anchetat. Potrivit unui mesaj de pe site-ul web al procurorului din Luhansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la o comunitate criminală.

Reținerea lui Fedorov de către oamenii înarmați este primul caz cunoscut de reținere a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești, sau susținute de acestea, de la începutul invaziei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut eliberarea imediată a acestuia, afirmând că este vorba despre o „crimă împotriva democrației” și că Rusia a „trecut la o nouă etapă de teroare” în invazia sa, „încercând să elimine fizic reprezentanții autorităților locale legitime ucrainene”.

Ministerul ucrainean de Externe a calificat detenția lui Fedorov drept o „răpire” și o „crimă de război”.

Sute de persoane au protestat față de răpirea lui Fedorov în fața primăriei din Melitopol, mulțimea scandând „Libertate pentru primar”.

Editor : G.M.Sursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri