6.7 C
București
duminică, 3 decembrie 2023

Bruxelles-ul se așteaptă la o scădere a consumului de gaze în UE, mai mare decât importurile din Rusia

Publicat peAnul trecut, UE a introdus măsuri de urgenţă destinate conservării energiei, după ce Rusia a redus puternic livrările de gaze naturale prin conducte către Europa şi a aruncat ţările membre într-o criză a preţurilor mari la energie şi a livrărilor reduse. Graţie acestor măsuri de urgenţă, dar şi diminuării producţiei în industrie şi vremii blânde din timpul iernii, cererea de gaze a blocului comunitar a scăzut cu 18% începând din luna august 2022 şi până în luna martie 2023 comparativ cu aceiaşi perioadă a anilor anteriori, depăşind ţinta stabilită de Bruxelles privind o reducere a consumului de gaze cu 15%.

„Acţiunile derulate în cadrul REPowerEU au permis una din cele mai mari reduceri ale cererii de gaze din istorie”, se precizează în documentul citat, care face referire la planul „REPowerEU” destinat reducerii dependenţei Europei de combustibilii fosili din Rusia. Înainte de invazia din Ucraina, declanşată în luna februarie a anului trecut, importurile de gaze ale Europei din Rusia se situau la aproximativ 150 de miliarde de metri cubi anual.

Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, era una din ţările UE cele mai dependente de gazele ruseşti iar preţurile mari la energie, apărute ca urmare a războiului din Ucraina, au afectat situaţia financiară a Germaniei dar şi a Uniunii Europene ca întreg. Datele statistice publicate joi arată că inflaţia ridicată a împins economia germană în recesiune în primele trei luni ale acestui an. Produsul Intern Brut al Germaniei a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv, în perioada ianuarie-martie 2023, ceea ce reprezintă definiţia tehnică a recesiunii. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!Sursa: observatornews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri